Starlink je ipak blokirao X u Brazilu: Ilon Mask nema kud
Foto: Shutterstock

Tech News

Starlink je ipak blokirao X u Brazilu: Ilon Mask nema kud

Tech -

Starlink je blokirao X u Brazilu nakon što je kompanija u vlasništvu američkog milijardera Ilona Maska saopštila da se pridržava naloga sudije najvišeg brazilskog suda, Aleksandra De Moraesa, da blokira pristup ovoj platformi.

''Bez obzira na nezakonit tretman Starlinka u zamrzavanju naše imovine, Starlink je blokirao X u Brazilu prema naredbi suda'', saopšteno je danas iz kompanije.

Starlink, Elon Musk
foto: Shutterstock

U saopštenju se dalje navodi da Starlink i platforma X nastavljaju da prate sve pravne puteve, jer postoje mišljenja da je brazilski sudija nedavnim naredbama grubo prekršio brazilski ustav.

Starlink je blokirao X u Brazilu, ali je kompanija u ponedeljak odbila da posluša Moraesovu naredbu da svi internet provajderi blokiraju pristup platformi X u Brazilu.

Starlink, Elon Musk
foto: Shutterstock

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je ranije da Elon Musk mora da poštuje presude Vrhovnog suda Brazila. Prema brazilskim zakonima koji regulišu internet, društveni mediji moraju imati pravnog predstavnika sa sedištem u zemlji.

Sudija Vrhovnog suda u Brazilu pokrenuo je u aprilu istragu protiv Elona Muska, nakon što je američki milijarder saopštio da će ponovo aktivirati naloge na platformi X, za koje je sud prethodno izdao nalog da se blokiraju, zbog navodnih veza sa krajnjom desnicom i širenja dezinformacija na platformi.

Izvor: Tanjug/Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track