Suosnivač Googla Sergej Brin suočava se sa drugom tužbom zbog pada aviona kod obale Kalifornije u maju 2023. u kojoj su poginula dva pilota.

U julu, porodica pilota Deana Rushfeldta podnela je tužbu protiv Brina, njegove privatne porodične kancelarije Bejšor Global, Googla i niza povezanih kompanija u Višem sudu Santa Klare, navodeći više tačaka za nemar. To dolazi nakon što je udovica Lensa Meklina u februaru podnela tužbu protiv Brina i Bejšora, iznoseći slične tvrdnje.

shutterstock-159118949.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Najnovija pritužba, o kojoj ranije nije bilo izveštaja, predstavlja eskalaciju u pravnim mukama sa kojima se suočavaju 51-godišnji milijarder i njegova porodična kancelarija, i nudi redak uvid u unutrašnji rad privatnog osoblja koje radi za ultra-bogate ljudi.

U februaru, portparol Brinove porodične kancelarije podelio je ovu izjavu: „Duboko smo ožalošćeni gubitkom posade koja je pilotirala avionom De Havilend DHC6-400 Tvin Otter, i naše misli ostaju sa porodicama".

SMRTONOSNI SUDAR I NAVODNE GREŠKE

Dana 20. maja 2023, Rašfeld i Meklin su angažovani da lete avionom iz Santa Rose u Kaliforniji do Honolulua, sa krajnjom destinacijom na Fidžiju.

shutterstock-1970744729.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Bio je opremljen kanisterom za gorivo dizajniranom da proširi svoj domet, ali je oprema pokvarila i ostao je bez goriva oko 30 milja od obale Kalifornije, prema sudskim podnescima. Avion se srušio u Tihi okean, a Rašfeld i Meklin su pronađeni mrtvi unutra, ali njihova tela nisu mogla da se pronađu pre nego što je avion potonuo, navodi se u tužbama.

Rašfeldova porodica je u svojoj žalbi navela da su Bejšor Global i povezano korporativno lice Seafli napravili brojne greške u održavanju aviona. Oprema kanistera za gorivo je pogrešno instalirana "iz sećanja" umesto da se prati kontrolna lista, nisu evidentirani odgovarajući dnevnici izmena, a ispravni sertifikati nisu dobijeni, navodi se u pravnim dokumentima.

Najnovija tužba iz jula takođe tereti Brina i njegovu porodičnu kancelariju za deliktno mešanje u mrtvo telo, navodeći da je njegov tim obećao da će povratiti Rašfeldovo telo „dok je tajno planirao da to nikada ne učini“.

shutterstock-tuzba-2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

BRINOVI ADVOKATI POKUŠALI SU DA ODBACE RANIJU TUŽBU

U prethodnoj tužbi, koju je u februaru podnela udovica kopilota Lensa Meklina, takođe se navodi da se Brinov hidroavion srušio kao rezultat nepropisno instalirane modifikacije.

U toj tužbi, koja je takođe imenovala Google i dve ugovorne kompanije koje je Brinova porodična kancelarija koristila za održavanje aviona, Brina su na sličan sličan način optužili da je sakrio dokaze ometajući pokušaj istrage.

„Brin je među najbogatijim ljudima na svetu“, napisali su tada advokati Meklinove udovice u pravnim podnescima. „Ako bi želeo da povrati letelicu i ostatke izgubljenih, to bi bilo učinjeno."

shutterstock-tuzba-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Macleanova tužba je naprednija od tužbe Rushfeldt, a Brinovi advokati su pokušali da odbace njene tvrdnje po nekoliko osnova - uključujući i to da su svi zahtevi državnog zakona u vezi sa pronalaženjem tela isključeni Zakonom o smrti na otvorenom moru. Dvojica optuženih, Google i pojedinac, oslobodđeni su iz slučaja u julu.

SUOSNIVAČ GOOGLE-A PONOVO U CENTRU PAŽNJE

Brin, Baishore Global, Google i drugi optuženi tek treba da odgovore na slučaj Rushfeldt. U međuvremenu, Brin je ponovo u centru pažnje javnosti.

Zajedno sa suosnivačem Larijem Pejdžom, Brin se povukao iz Googla 2019. godine, skrenuvši pažnju na druge aktivnosti kao što je njegova kompanija za vazdušni brod Lighter Than Air Research

shutterstock-google-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Međutim, bum veštačke inteligencije izvukao je milijardera iz penzije prošle godine kako bi pomogao Googlu da izgradi svoj Gemini AI model.

Brin je počeo da se pojavljuje na Google-ovim internim sastancima za sve ruke, a čak je dao redak intervju gomili novinara na konferenciji za programere kompanije u maju.