Google-ovo odbijanje da dozvoli aplikaciji za e-mobilnost koju je razvio Enel pristup svojoj platformi Android Auto moglo bi da prekrši pravila konkurencije.

Italijanski antimonopolski regulator kaznio je Alphabet jedinicu Google sa 102 miliona evra (113,2 miliona dolara) 2021. zbog blokiranja Enelovog JuicePass-a na Android Auto, softveru koji omogućava vozačima da se kreću pomoću mapa na kontrolnoj tabli automobila i šalju poruke dok su za volanom.

shutterstock-google-3.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

- Google-ovo odbijanje da trećim stranama omogući pristup platformi Android Auto može predstavljati kršenje pravila konkurencije, rekla je generalni advokat suda Lejla Medina.

Medina je rekla da preduzeće zloupotrebljava svoj dominantni položaj ako svojim ponašanjem isključuje, ometa ili odlaže pristup platformi aplikaciji koju je razvila treća strana, pod uslovom da to ponašanje može proizvesti antikonkurentske efekte na štetu potrošača i nije objektivno opravdano.

shutterstock-android-auto-4.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Google koji je naveo bezbednosne probleme i odsustvo specifičnog šablona za odbijanje da JuicePass učini kompatibilnim sa Android Auto-om i apelovao je na Državni savet Italije, rekao je da je od tada preduzeo mere za rešavanje ovog problema.

- Primamo na znanje mišljenje generalnog advokata i čekamo konačnu odluku suda. Otkako je ovaj slučaj započeo, radili smo na tome da dodamo šablon koji je Enel tražio, a mnoge slične aplikacije su već dostupne širom sveta na Android Auto-u, rekao je Google portparol.