WhatsApp platforma za trenutne poruke u vlasništvu Meta nastavlja da se razvija, kompanija je predstavila potpuno novu verziju svoje aplikacije, dizajniranu posebno za macOS.

Iako korisnici i dalje mogu da koriste stariju aplikaciju zasnovanu na Electron-u, WhatsApp je najavio da će ova verzija uskoro biti ukinuta.

shutterstock-whatsapp-001.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Prema WABetaInfo izveštaju, korisnici starije aplikacije su obavešteni o njenom predstojećem gašenju, a očekuje se da će funkcionalnost prestati u naredna 54 dana.

Da bi se obezbedio neprekidan pristup WhatsApp-u na svojim Mac uređajima, korisnici se podstiču da pređu na novu verziju ili koriste WhatsApp Web kao alternativu. Izveštaj takođe sugeriše da oni koji nastave da koriste aplikaciju zasnovanu na Electron-u dobijaju obaveštenja koja ih pozivaju da pređu na noviju aplikaciju zasnovanu na Catalist-u.

shutterstock-1676218105.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Za one koji nisu upoznati sa tehnologijom koja stoji iza toga, nova aplikacija za macOS je napravljena koristećiApple-ov Catalist. Ovaj metod koristi iPhone verziju WhatsApp-a, omogućavajući aplikaciji da radi efikasnije i izvorno na macOS uređajima. Nasuprot tome, starija Electron aplikacija radi kao platforma zasnovana na webu, koja je kritikovana zbog toga što je spora i ograničena u svojim mogućnostima.

Pored tekuće tranzicije, WhatsApp bi uskoro mogao da uvede ažuriranje za Meta AI, potencijalno dodajući režim glasovnog ćaskanja, kako je izvestio WABetaInfo.

shutterstock-llama-3-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ova nova funkcija bi omogućila korisnicima da komuniciraju sa AI chatbotom putem glasovne komunikacije, nudeći prilagođenije i dinamičnije iskustvo. Režim glasovnog ćaskanja je prvobitno otkriven u WhatsApp beta verziji za Android 2.24.18.18, dostupnoj u Google Play prodavnici, a očekuje se da će u bliskoj budućnosti biti uveden u stabilnu verziju.

Sa funkcijom glasovnog ćaskanja, korisnici će moći da učestvuju u razgovorima u realnom vremenu sa Meta AI putem glasovnih komandi. Očekuje se da će ovaj razvoj poboljšati brzinu, fluidnost i ukupnu efikasnost interakcija, jer govor obično bude brži od kucanja. Štaviše, Meta AI će odgovoriti pomoću unapred odabranog glasa, koji se može prilagoditi na osnovu preferencija korisnika, čineći razgovore još personalizovanijim.