Bil Gejts je potrošio milijarde dolara na tehnologije za koje misli da će oblikovati budućnost - a evo šta kaže o veštačkoj inteligenciji.

Uskoro će na platformi Netflix izaći novi serijal u kom Gejts govori o brojnim temama, uključujući nejednakost, klimatske promene, globalno zdravstvo, ali i temu veštačke inteligencije.

airbnbarchitecturecabin2659629--edited.jpg
promo 
foto: Promo

Ovaj serijal zakazan je za 18, septembar, a upravo to je bila tema Gejtsovog intervjua koji je dao za sajt The Verge. U prvoj epizodi, Gejts govori o veštačkoj inteligenciji, i koristi ChatGPT.

- Često učim o nekim novim temama, a ChatGPT je odličan način da se dobiju objašnjenja za neka direktna pitanja. Pomaže dosta i u pisanju, a rekao bih da najčešće koristim funkciju sumiranja sastanka, rekao je Gejts.

foto: Shutterstock

Na pitanje da li je zabrinut zbog "proročanstava" da će AI uništiti svet, Gejts je rekao da je veći problem kako ga kratkoročno koristiti u pozitivne svrhe, npr. u segmentima zdravlja ili obrazovanja.

- U narednoj deceniji, videćemo povećanu produktivnost (zahvaljujući AI) u mnogim segmentima, što su veoma dobre vesti. Što je AI moćniji, biće više problema kad je koriste loši momci, ali generalno mislim da je veštačka inteligencija dobra stvar, i da samo treba dobro da je oblikujemo, naveo je Bil Gejts.

untitled1recoveredrecoveredrecoveredrecovered.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Takođe, dodao je i da je AI zgodna za borbu protiv dezinformacija, odnosno da je dobra kada želite da saznate šta se dešava u svetu na efikassan način.

Izvor: B92/Kurir/Darko Mulic