Google je izgubio sedmogodišnju bitku sa Evropskom komisijom pošto je najviši sud EU potvrdio antimonopolsku kaznu od 2,7 milijardi dolara protiv giganta za pretragu.

Antimonopolska regulatorna tela prvobitno su izrekla kaznu protiv Googla 2017. godine zbog favorizovanja sopstvene usluge kupovine u odnosu na lokalne rivale.

shutterstock-google-3.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

„Google strategija za uslugu poređenja kupovine nije bila samo privlačenje kupaca tako što će svoj proizvod učiniti boljim od proizvoda svojih rivala“, rekla je tada komesarka EU Margrete Vestager. „Umesto toga, Google je zloupotrebio svoju tržišnu dominaciju kao pretraživač promovišući sopstvenu uslugu poređenja kupovine u svojim rezultatima pretrage i degradirajući one konkurenata.

Google je izgubio prvu žalbu kod nižeg suda 2021. godine, šaljući žalbu Luksemburškom sudu pravde Evropske unije (CJEU). Kompanija je tvrdila da je kažnjena zbog svoje dominantne pozicije na tržištu i da je prvobitna odluka „pogrešila zakon tretirajući poboljšanja kvaliteta... kao zloupotrebu“.

shutterstock-google-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Međutim, sudije CJEU-a su potvrdile odluku nižeg suda da je kompaniji dozvoljeno da ima dominantan položaj, ali da ga ne zloupotrebljava. „Konkretno, zabranjeno je ponašanje preduzeća u dominantnom položaju koje ima za posledicu ometanje konkurencije i na taj način može da nanese štetu pojedinačnim preduzećima i potrošačima“, naveli su.

Neimenovani portparol Googla je već odgovorio na odluku, rekavši da je kompanija "razočarana" presudom. Dodali su „ova presuda se odnosi na veoma specifičan skup činjenica. Napravili smo izmene još 2017. kako bismo bili u skladu sa odlukom Evropske komisije. Naš pristup je uspešno funkcionisao više od sedam godina, generišući milijarde klikova za više od 800 servisa za poređenje kupovine ."

shutterstock-google-2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Google takođe vodi pravnu bitku u EU koja bi ga mogla naterati da proda delove svog adtech poslovanja zbog sličnih argumenata da favorizuje sopstvene usluge u odnosu na usluge konkurenata.

Komisija EU je preliminarno utvrdila da, pošto je malo verovatno da će promeniti svoje ponašanje, samo bi „obavezno odustajanje“ od dela njegovih usluga rešilo probleme konkurencije. Sve u svemu, Google je akumulirao 8,25 milijardi evra (9,12 milijardi dolara) protivmonopolskih kazni EU u poslednjih deset godina.