Kineski Huawei Technologies u utorak je predstavio trostruki sklopivi telefon od 2.800 dolara.

Huawei ima cilj da proširi svoju prednost na najvećem svetskom tržištu pametnih telefona i ukrade pažnju Apple-a nekoliko sati nakon što je debitovao sa novim iPhone 16 modelom.

huawei-xt-3.jpg
printscreen YT, D.M. 
foto: D.M., Printscreen YT

Kineski tehnološki gigant je pokazao svoj novi Mate XT, koji korisnici mogu da sklope na tri načina kao vrata sa harmonikom, tokom ceremonije lansiranja u južnom tehnološkom centru u Šenženu.

Uređaj je već dobio više od 4 miliona prednarudžbina, za koje nije potreban depozit, navodi se na web stranici kompanije. Celokupno globalno tržište sklopivih telefona bilo je oko 4 miliona jedinica u drugom kvartalu, prema istraživačkoj firmi IDC.

- Danas vam donosimo proizvod koji svako može da smisli, ali nije mogao da napravi. Naš tim je vredno radio pet godina i nikada nije odustao, rekao je izvršni Huawei direktor Ričard Ju na predstavljanju.

- Danas ćemo još jednom prepisati istoriju industrije, pretvoriti naučnu fantastiku u stvarnost i predvoditi novu eru sklopivih uređaja, istakao je Ju.

Novi telefon može da se pohvali AI asistentom sa rezimeom teksta, funkcijama prevođenja i uređivanja, kao i funkcijama za uređivanje slika pojačanim veštačkom inteligencijom, kao što je isecanje neželjenih delova fotografija. Funkcije veštačke inteligencije su podržane od strane Huawei Kilin čipova.

Dugo očekivano lansiranje dolazi samo nekoliko sati nakon što je Apple predstavio svoj najnoviji model - iPhone 16 sa AI-om - sa oba pametna telefona koji će se naći u prodaji 20. septembra.

huawei-xt-2.jpg
printscreen YT, D.M. 
foto: D.M., Printscreen YT

Mate XT dolazi u crvenoj i crnoj boji i ima ekran od 10,2 inča. Sa širinom od 3,6 mm, kompanija je rekla da je to najtanji sklopivi telefon na svetu i da ima dodatak za tastaturu koji staje u vaš džep.

Cene počinju od 2.800 dolara za 256GB, a verzije sa većom memorijom dostupne su za 3.090 dolara (512GB) i 3370 dolara (1TB).

Ključne specifikacije

  • Poklopac ekrana: 6,4 inča
  • Dvostruki ekran: 7,9 inča
  • Trostruki ekran: 10,2 inča
  • Zadnja kamera: ultraširokougaona kamera od 50 megapiksela, ultra širokougaona kamera od 12 megapiksela, periskopska telefoto kamera od 12 megapiksela
  • Prednja kamera: 8 megapiksela
  • Baterija: baterija od 5.600 mAh
  • Skladištenje: 16GB + 256GB, 16GB + 512GB, 16GB + 1TB
  • Posebne karakteristike: Trostruko sklopivi dizajn, AI karakteristike, satelitska komunikacija, podrška za olovku, priključak za tastaturu