Dodatnih 355 evra na Digital Edition PS5 kupuje se nadograđena grafička procesorska jedinica i 8K režim na poboljšanim igrama.

Posle meseci glasina i spekulacija, Sony je konačno otkrio PlayStation 5 Pro konzolu, ažuriranje svoje trenutne mašine, koja nudi poboljšane tehničke specifikacije i 2TB SSD uređaj za 699 ​​funti/699 dolara. Pokreće se 7. novembra, a prednarudžbe počinju 26. septembra.

ps5-1.jpg
Sony 
foto: Sony

To je skupa mašina u poređenju sa trenutnim sistemima, koja košta 355 evra više od Digital Edition PlayStation 5, koja se prodaje po ceni od 460 evra. Takođe je samo digitalno: ako želite da igrate igrice ili filmove na Blu-ray diskovima, moraćete da dodate Blu-ray player za dodatnih 110 evra.

Za cenu, ono što dobijate je nadograđena grafička procesorska jedinica (GPU) koja sadrži 67% više računarskih jedinica od originalnog modela (računarske jedinice su pojedinačni procesori unutar GPU-a, koji rade paralelno da izvršavaju više nizova podataka istovremeno ).

Sa povećanjem sistemske memorije od 28%, Sony tvrdi da će to dovesti do 45% povećanja grafičkog prikaza u igrama koje podržavaju ažuriranu mašinu. Pro konzola će takođe podržavati naprednije praćenje zraka, vizuelni efekat koji donosi dinamičke refleksije na površine kao što su staklo i voda. Poboljšane igre će takođe moći da ponude 8K režim.

Sony kaže da će igre zakrpljene da podržavaju nadograđeni hardver biti identifikovane oznakom „PS5 Pro Enhanced“. To će uključivati mnoge prve partijske PS5 naslove kompanija kao što su Horizon Forbidden West, Marvel’s Spider-Man 2 i Ratchet & Clank: Rift Apart. Izdavači trećih strana takođe su se obavezali da će podržati mašinu sa naslovima uključujući Alan Wake 2, Assassin's Creed: Shadows, Dragon's Dogma 2 i Final Fantasy 7 Rebirth koji su stavljeni u red da pruže Pro poboljšanja.

Da bi podržao ostatak pozadinskog kataloga, PS5 Pro obećava povećanje nivoa igara na bazi veštačke inteligencije kako bi se poboljšale njihove performanse na novom hardveru. Sony je takođe otkrio ono što naziva PS5 Pro Game Boost, koji će poboljšati vizuelne performanse „više od 8.500“ unazad kompatibilnih PS4 igara.

Već dugo je poslovni model za proizvođače konzola da ažuriraju svoje mašine nakon nekoliko godina na tržištu. U prošlosti je to obično značilo kompaktnije dizajne, kao što je PS2 Slim, ali prethodna generacija Sony i Microsoft mašina doživela je značajna tehnička ažuriranja i sa PlayStation 4 Pro i Xbox One X.

ps5-2.jpg
Sony 
foto: Sony

Mišljenje industrije je podeljeno o tome kako će se najnovije Sony ažuriranje ponašati, posebno u izazovnoj ekonomiji i bez većeg izdanja novih igara ili sveže audio-vizuelne tehnologije za podršku.

Jedan od glavnih faktora koji bi mogao da poveća prodaju je najavljeni dolazak Grand Theft Auto 6 u jesen 2025., što će gotovo sigurno biti najprodavanija igra svoje generacije.

Pre Sony objave, većina stručnjaka je očekivala da će PS5 Pro biti lansiran tako da se poklopi sa GTA 6, čime će se iskoristiti uzbuđenje i obezbediti status najmoćnije konzole za igranje nove igre. Međutim, moglo bi biti da Sony daje sebi vremena da objavi smanjenje cene ili paket bliže lansiranju Rockstar-ove igre.

shutterstock-playstation-5-2.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Za sada, PS5 Pro predstavlja kulminaciju komplikovanog meseca za Sony, koji je video Concord, njegovu online pucačinu, povučenu iz prodaje nakon samo dve nedelje, ali i ogroman kritični uspeh platformera prve strane, Astro Bot - igre koji se ne oslanja na visokotehnološki vizuelni realizam. Oči industrije će sada biti uprte u Microsoft zbog svog odgovora.

Postoje uporne glasine da kompanija iz Redmonda skreće u drugom pravcu, planirajući prenosivu verziju Xbox-a kako bi se takmičila na rastućem tržištu ručnih računarskih igara u odnosu na Steam Deck i Asus ROG Ally X. Sa cenama ovih mašina koje dostižu do 950 evra ovo bi moglo biti skupo za korisnike konzola.