Google upozorava Android korisnike na opasne aplikacije, dok najnovije ažuriranje Play platforme pooštrava bezbednosne mere i smanjuje rizike od zlonamernih instalacija.

Više nema nikakve sumnje kako Google nastoji da Android sve više približi iPhone-u u pogledu bezbednosti i sigurnosti. Članovi Android fan kluba možda to neće rado priznati, ali to ne menja ovu očiglednu činjenicu. To ne znači da Android nije inovativan ili da iPhone ne preuzima inspiraciju od njega; ono što znači jeste da Android sve više prevazilazi bezbednosni jaz koji je dugo razdvajao ova dva ekosistema.

shutterstock-2271607647.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Tako dolazimo i do najnovijeg upozorenja koje će uskoro stići na milione telefona, jer najnovije ažuriranje Google Play platforme, koja pokreće Android sistem, sada postaje aktuelno. Ovo ažuriranje dodatno pooštrava restrikcije u procesu instaliranja aplikacija van Google Play prodavnice i blokira sigurnosne “rupe” koje te aplikacije otvaraju na Android uređajima širom sveta.

Google Play Integrity API omogućava aplikacijama da provere da li je vaš nalog ‘neovlašćen’, odnosno da li niste instalirali ili kupili aplikaciju iz Google Play prodavnice. Štaviše, aplikacija tada može prikazati dijalog koji vas upozorava da morate preuzeti aplikaciju iz Google Play prodavnice kako biste nastavili da je koristite.

Ova promena znači da aplikacije mogu proveriti da li Play Protect radi na uređaju, što se sve više predstavlja kao glavna zaštita za Android korisnike protiv zlonamernih programa koji i dalje pogađaju u velikom broju Android uređaje. Aplikacije mogu proveriti integritet uređaja i instalacije u bilo kom trenutku, sa pretpostavkom da će to biti prilikom instalacije, pokretanja aplikacije ili verovatno prilikom osetljivih transakcija.

Ova promena je najavljena tokom Google I/O konferencije u maju, gde je kompanija objasnila da programeri mogu „pozvati Integrity API u važnim trenucima u vašoj aplikaciji kako bi proverili da li korisničke akcije i zahtevi dolaze iz nemodifikovane binarne verzije aplikacije, instalirane putem Google Play prodavnice, koja radi na originalnom Android uređaju.“ Prema Android Authority, „ovo se već koristi u nekim igrama za blokiranje instaliranja aplikacija sa strane.“

shutterstock-1163139622.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ako Integrity API identifikuje problem, korisnik će biti upozoren da je aplikacija „neprepoznata verzija“ i da će „biti uklonjena zajedno sa svim povezanim podacima.“ Google ozbiljno shvata ovo ažuriranje jer pooštrava odbranu oko Play prodavnice; ne samo da sprečava korisnike da zaobiđu ova upozorenja, već i obaveštava programere aplikacija o instalacijama koje nisu preuzete iz Play prodavnice, tako da oni mogu odlučiti da li će i dalje dozvoliti pristup.

'Obični' korisnici će biti bolje zaštićeni

Kada se ovo doda ostalim bezbednosnim nadogradnjama koje stižu sa Androidom 15, jasno je da se vrata konačno zatvaraju. Postaće sve teže i teže za iskusne korisnike da opravdaju root-ovanje Androida. Istovremeno, 'obični' korisnici će biti bolje zaštićeni od potencijalno rizičnih i lažnih interakcija.

Ova najnovija vest dolazi nakon što je Samsung dodatno pooštrio ograničenja za instalacije sa strane, odlučujući se za maksimalne restrikcije na svojim uređajima. Izazov za iskusne Android korisnike biće da pronađu pravu ravnotežu, omogućavajući slobodnije korišćenje uređaja u odnosu na iPhone, dok istovremeno štite većinu svakodnevnih korisnika. I dok se Android upozorenja i dalje pojavljuju svakog meseca, posebno u vezi sa instalacijama softvera van Google Play prodavnice, jasno je da je ovo preko potrebno i da ova krajnje neophodna mera kasni već duže vreme.

androidsemenjaipostajemnogozatvorenijiibezbedniji2.jpg
Android Authority 
foto: Android Authority

Sada se očekuje da sve više aplikacija usvoji Play Integrity, što prema trenutnim izveštajima već koriste mnoge popularne aplikacije u Google Play prodavnici, uključujući: Stripe, Uber i TikTok.“

Pomeranje prema Play prodavnici nije čarobno rešenje, jer i dalje postoje primeri zlonamernih aplikacija koje vrebaju i tamo. Ali je sigurnije od bilo koje druge prodavnice ili direktne instalacije softvera. Njena zaštita se takođe pojačava sa dve nove mere preduzete od strane Google-a, koje sve zajedno menjaju pravila igre za Android korisnike.

mobilni-telefon-update-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Prva je plan Google-a da ukloni nekvalitetne aplikacije iz Play prodavnice, što bi trebalo da podigne standard i eliminiše veliki deo beskorisnog sadržaja koji bukvalno zatrpava telefone korisnika. Druga je uvođenje detekcije pretnji u realnom vremenu sa Android 15 sistemom, koristeći AI na samom uređaju za prepoznavanje ponašanja aplikacija koje bi moglo ukazivati na zlonamerne programe ili druge pretnje.

Sve u svemu, ovo je hrabar iskorak u novi i bezbedniji Android svet. Ali da li će zaista uspeti da premosti bezbednosni i privatni jaz između sebe i iPhone-a, ostaje da se vidi…