Vlasnik platforme X (Twitter) Elon Musk nazvao je australijsku vladu "fašistima" zbog predloženog zakona kojim se kažnjavaju kompanije društvenih mreža koje ne sprečavaju širenje dezinformacija.

Australijska laburistička vlada juče je predstavila zakon kojim bi platforme bile kažnjene sa do 5% svog globalnog prihoda zbog omogućavanja širenja dezinformacija.

shutterstock-neuralink-3.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Tehnološki milijarder Elon Musk nazvao je australijsku vladu „fašistima“ zbog predloženih novih zakona za suzbijanje digitalnih dezinformacija, posebno na veb stranicama društvenih medija.

Predloženim zakonom platforme bi morale da postave kodekse ponašanja kako bi zaustavile širenje lažnih vesti. Portparol ministarke komunikacija Mišel Rouland saopštila je mejlom da kompanije koje posluju u Australiji moraju da poštuju njene zakone.

- Ovaj zakon poboljšava transparentnost i odgovornost platformi za korisnike i australijski narod, rekla je Rouland.

shutterstock-australija.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

U prethodnom sukobu sa australijskom vladom, X je u aprilu pred sudom osporavao nalog australijskog sajber regulatora za uklanjanje nekih postova o ranjavanju nožem jednog biskupa u Sidneju, što je navelo premijera Entonija Albanezea da nazove Muska "arogantnim milijarderom".

Tada je X blokirao mogućnost da australijski korisnici platforme gledaju postove o napadu na biskupa, ali je odbio da ih ukloni na globalnom nivou sa obrazloženjem da pravila jedne zemlje ne bi trebalo da kontrolišu internet.

Izvor: B92/Kurir/Darko Mulic