Adobe je najavio da će Firefly Video Model biti dostupan kao samostalna aplikacija u beta verziji kasnije ove godine, i prikazao nam za šta je on sve sposoban.

Firefly Video Model, novi model veštačke inteligencije (AI) sposoban za generisanje video sadržaja, kompanija Adobe je zvanično prikazala prekjuče i odmah izazvala gomilu radoznalih pogleda. Softverski gigant je prvi put najavio razvoj ovog video modela u aprilu, a sada su podeljeni dodatni detalji o istom.

shutterstock-adobe-firefly-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ovaj veliki jezički model (LLM) će moći da generiše video sadržaje na osnovu tekstualnih upita, kao i ulaza u obliku slika. Korisnici će takođe moći da generišu video zapise iz različitih uglova kamere, stilova i efekata. Kompanija je takođe navela da će video model biti dostupan u beta verziji kasnije ove godine.

U objavi za medije, kompanija je detaljno opisala mogućnosti ovog AI video modela. Podeljen je i YouTube video kako bi se prikazale njegove funkcije. Nakon lansiranja, Firefly Video Model će se pridružiti postojećim Adobe generativnim modelima, uključujući Image Model, Vector Model i Design Model.

Na osnovu ovog YouTube videa, čini se da Firefly Video Model može generisati video zapise kako iz tekstualnih, tako i iz ulaza zasnovanih na slikama. To znači da će korisnici moći da napišu detaljan upit ili podele sliku kao referencu za izlazni video.

Korisnici će takođe moći da postavljaju složene zahteve poput više uglova kamere, svetlosnih uslova, stilova, zumiranja i pokreta, kako je navedeno. Zanimljivo je da su video zapisi generisani pomoću veštačke inteligencije koje je kompanija podelila uporedivi sa onima koji su najavljeni uz OpenAI-jev Sora model.

Firefly Video se može produžiti uz Generative Extend funkciju

Pored toga, kompanija je demonstrirala i funkciju Generative Extend, koja je prvi put otkrivena (ali nije prikazana) u aprilu. Ova funkcija omogućava korisnicima da produže trajanje snimka dodavanjem dodatnih kadrova. Ovi kadrovi se generišu pomoću veštačke inteligencije uzimajući reference iz prethodnih i narednih kadrova. To može pružiti urednicima opciju da produže video ili omoguće kameri da se zadrži na kadru nekoliko sekundi duže.

shutterstock-adobe.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Pozivajući se na Aleksandra Kostina, potpredsednika generativne AI tehnologije u kompaniji Adobe, The Verge izveštava da je maksimalno trajanje video zapisa generisanih uz pomoć AI tehnologije ograničeno na pet sekundi, što je u skladu sa sličnim alatima na tržištu. Zanimljivo je da će Firefly Video Model biti dostupan kao samostalna aplikacija, ali će biti integrisan i u Creative Cloud, Experience Cloud i Adobe Express radne tokove.

Takođe, kompanija tvrdi da je AI video model “komercijalno siguran” i da je obučen isključivo na licenciranom sadržaju, podacima dostupnim u javnom domenu i onima preuzetim sa Adobe Stock platforme. Softverski gigant je takođe naglasio da ovaj AI model neće biti obučen na korisničkim podacima.

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic