OpenAI je predstavio svoj najnoviji AI model. Kompanija tvrdi da novi model zapravo može da "rasuđuje" i razmišlja logično.

OpenAI je predstavio svoj najnoviji model veštačke inteligencije pod nazivom o1, koji, kako kompanija tvrdi, može efikasnije da obavlja složene zadatke rasuđivanja od svojih prethodnika. Izdanje dolazi kada se OpenAI suočava sa sve većom konkurencijom u trci za razvoj sofisticiranijih sistema veštačke inteligencije.

shutterstock-openai-1.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

O1 je bio obučen da „provodi više vremena razmišljajući o problemima pre nego što oni reaguju, slično kao što bi to uradila osoba“, rekao je OpenAI na svojoj web stranici.

"Kroz obuku, [modeli] uče da usavrše svoj proces razmišljanja, isprobaju različite strategije i prepoznaju svoje greške." OpenAI predviđa da novi model koriste istraživači u zdravstvu za označavanje podataka o sekvenciranju ćelija, fizičari za generisanje matematičkih formula i programeri softvera.

shutterstock-openai-3.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Trenutni sistemi veštačke inteligencije su u suštini modernije verzije autodovršavanja, generišući odgovore putem statistike umesto da zapravo „razmišljaju“ kroz pitanje, što znači da su manje „inteligentni“ nego što se čini. Kada su pokušali da nateraju ChatGPT i druge AI chat botove da reše problem „New York Times Spelling Bee“, na primer, petljali su i proizveli besmislene rezultate.

Sa O1, kompanija tvrdi da "resetuje brojač nazad na 1" sa novom vrstom AI modela dizajniranog da se zapravo bavi složenim rešavanjem problema i logičnim razmišljanjem. U postu na blogu koji opisuje novi model, OpenAI je rekao da radi slično kao i doktoranti na izazovnim referentnim zadacima iz fizike, hemije i biologije, i da se ističe u matematici i kodiranju.

Na primer, njegov trenutni vodeći model, GPT-4o, tačno je rešio samo 13 odsto zadataka na kvalifikacionom ispitu za Međunarodnu matematičku olimpijadu u poređenju sa o1, koji je rešio 83 odsto.

shutterstock-openai-3.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Novi model, međutim, ne uključuje mogućnosti poput pregledavanja weba ili mogućnosti otpremanja datoteka i slika. I, prema The Verge-u, znatno je sporiji u obradi upita u poređenju sa GPT-4o. Uprkos tome što je morao duže da razmatra svoje rezultate, o1 nije rešio problem „halucinacija“ - termin za AI modele koji čine informacije. „Ne možemo reći da smo rešili halucinacije“, rekao je za Verge glavni istraživač kompanije Bob McGrev.

O1 je još uvek u početnoj fazi. OpenAI to naziva „pregledom“ i čini ga dostupnim samo korisnicima ChatGPT-a koji plaćaju od danas uz ograničenja koliko pitanja mogu da mu postave nedeljno. Pored toga, OpenAI takođe pokreće o1-mini, smanjenu verziju za koju kompanija kaže da je posebno efikasna za kodiranje.