Posle više od tri meseca beta testiranja, iOS 18 će konačno biti široko dostupan za javnost 16. septembra. Ažuriranje će biti dostupno za instalaciju od 19 časova po loklanom vremenu u aplikaciji Settings pod opcijom General → Software Update na iPhone XS i novijim modelima.

U nastavku smo izdvojili osam ključnih novih funkcija koje donosi iOS 18, dok je Apple prošle nedelje podelio kompletnu listu novih funkcija i promena. Vredi napomenuti da Apple Intelligence funkcije dolaze tek u iOS 18.1 i kasnijim verzijama.

Prilagodljivi početni ekran

iOS 18 omogućava postavljanje ikonica aplikacija bilo gde na matrici početnog ekrana, uz nove opcije prilagođavanja “Dark” i “Tinted”, koje omogućavaju promenu boje ikonica aplikacija. Takođe, možete povećati ikone aplikacija bez tekstualnih oznaka ispod njih. 

iOS-18-Home-Screen-Feature-1.jpg
MacRumors 

Control center je redizajniran

iOS je doneo potpuno redizajniran kontrolni centar. Poput početnog ekrana, sada je prilagodljiviji i omogućava vam da sami preuredite i promenite veličinu kontrola na više stranica. Lako možete dodati nove kontrole iz potpuno nove galerije kontrola.

ios-18-control-center-customization-ekran-2.jpg
MacRumors 

Poboljšanja za iMessage

iMessage je dobio niz novih funkcija u iOS 18, uključujući mogućnost korišćenja bilo kojeg emotikona kao Tapback reakcije, tekstualne efekte poput “Shake” i “Explode”, opcije formatiranja poput podebljanog i podvučenog teksta, mogućnost zakazivanja slanja poruka, RCS podršku za poboljšanu komunikaciju sa Android uređajima i još mnogo toga.

iMessage-iOS-18-1-ekran-3.jpg
MacRumors 

Redizajnirana Photos aplikacija

Apple tvrdi da je aplikacija Photos dobila najveći redizajn do sada sa dolaskom iOS 18 verzije, sa uklanjanjem tab-ova u korist sveobuhvatnijeg izgleda. Ove promene su izazvale dosta kontroverzi kod korisnika, pa je Apple menjao dizajn aplikacije tokom perioda beta testiranja iOS-a 18.

ios-18-photos-app-select.-ekran-4webp.jpg
MacRumors 

Zaključavanje aplikacija pomoću Face ID-a

iOS 18 donosi mogućnost zaključavanja bilo koje aplikacije pomoću Face ID-a, Touch ID-a ili šifre iPhone-a radi privatnosti i sigurnosti. Pored toga, sada možete sakriti aplikaciju, koja se premešta u skrivenu fasciklu aplikacija koja je zaključana.

ios-18-locked-apps-ekran-5.jpg
MacRumors 

Aplikacija za lozinke

iOS 18 donosi potpuno novu aplikaciju Passwords, koja objedinjuje mnoge funkcije koje su ranije bile dostupne kroz iCloud Keychain u Settings aplikaciji. Ova aplikacija olakšava upravljanje lozinkama, ključeva za prijavu, kodovima za dvofaktorsku autentifikaciju i drugim funkcijama.

ios-18-passwords-app-ekran-6.jpg
MacRumors 

Kontrola ometanja

Ugrađena u Safari, nova Distraction Control funkcija omogućava vam da sakrijete određene elemente sajtova, kao što su forme za prijavu na biltene i iskačući prozori sa dozvolama za kolačiće. Ipak, Apple navodi da ova funkcija nije osmišljena kao blokator reklama. Ako sakrijete baner reklamu, ona će ponovo postati vidljiva kada se sadržaj reklame osveži.

ios-18-distraction-control-ekran-7.jpg
MacRumors 

Gaming mode

 Prvobitno predstavljen na Mac-u, Gejming mod je sada dostupan na iPhone-u. Apple navodi da Gejming mod “minimizira pozadinske aktivnosti kako bi održao konstantno visok frejmrejt” tokom igranja, “drastično smanjuje” kašnjenje zvuka sa AirPods slušalicama i čini bežične gejming kontrolere bržim u odzivu na vaše komande,  

Razer-Kishi-V2-Game-Controller-iPhone-ekran-8.jpg
MacRumors 

 Izvor: MacRumors/Benchmark/Kurir/Darko Mulic