Ova loša vest utiče na RCS (Rich Communication Services - Bogate komunikacione usluge) - najveće ažuriranje bez AI koje dolazi sa iOS 18, koje donosi bogate funkcije za razmenu poruka za skladištenje poruka sa iPhone-a na Android po prvi put, ali na šta upozorava Vašington Post, ostavlja „ćaskanja sa Android prijateljima i dalje sa nesigurnošću i drugim kompromisima koje je Apple mogao da izbegne.”

Još uvek postoji veliko uzbuđenje dok se pojavljuje novo sjajno ažuriranje SMS-a v2. „Znali smo da će doći skoro godinu dana, ali danas je dan koji smo čekali“, kaže Android police. „Situacija sa slanjem poruka između podrazumevanih aplikacija za razmenu poruka za Android i iPhone dobija ogromnu nadogradnju. Sada kada je Apple ozvaničio iOS 18, iPhone uređaji konačno mogu da koriste protokol koji je namenjen da zameni SMS i MMS.“

shutterstock-apple-ios-18-1.jpg
Shutterstock 

Appleova aplikacija za razmenu poruka ostaje zaglavljena u eri preklopnih telefona, što podriva svačiju bezbednost poruka. Dok Gizmodo kaže „moramo da priznamo da će korisnici iOS-a imati drugačije iskustvo slanja poruka svojim iPhone prijateljima od onih na Android-u. Verzija RCS-a koju Apple koristi nije šifrovana, za razliku od iMessage-a.

Dakle, da li je ovo bilo neizbežno i nerešivo? Ne, ne na bilo koji razumljiv način. Apple u velikoj meri krivi ograničenja u tehnologiji koja povezuje iPhone i Android aplikacije za razmenu poruka. To je nepotpuno objašnjenje, dok Apple-ov sopstveni izbor takođe pogoršava komunikaciju sa Android uređajima.

To zapravo znači da su Apple i Google mogli da sarađuju na bezbednom API-ju između svojih mesindžera kako bi u potpunosti zaštitili sadržaj, kako bi se bolje takmičili sa Signal-om, WhatsApp-om, Facebook Messenger-om ili slanjem SMS-a u okviru sopstvenog reona ograđenim zidom. Ili je jednostavno Apple mogao da isporuči Android iMessage aplikaciju.

Umesto toga, ovo se zapravo ne takmiči sa bezbednošću na više platformi onih platformi za razmenu poruka koje se nalaze iznad vrha. I to je iznad i izvan nekih drugih nezgrapnih kompromisa koji dolaze iz SMS V2 preko namenske aplikacije za više platformi.

Iako je RCS popularizovan Google upravljanim pritiskom na čitav Android ekosistem, to je učinio sa vlasničkim klijentom koji dodaje potpuno šifrovani sloj zajedno sa drugim ažuriranjima. Sam RCS ne uključuje potpunu sigurnost, a to je taj ograničeni protokol koji je Apple usvojio za svoje ažuriranje iOS 18. Apple je rekao da će raditi sa postavljačima standarda mobilne industrije kako bi se zalagao za poboljšani protokol. Ali to neće doći uskoro, a do tada ovi kompromisi ostaju.

Konačni rezultat je da Apple-ovo ažuriranje iMessage-a ne daje korisnicima u Evropi, Aziji ili Africi - gde dominiraju WhatsApp, Viber, Telegram i drugi – nijedan razlog da se prebace.

Ono što ovo čini još interesantnijim je Telegram i nedavne muke njegovog osnivača Pavela Durova. Problem Telegrama je oduvek bio jaz između njegovog marketinga i njegove stvarnosti. On takođe ni svoje poruke ne šifruje u potpunosti, baš kao RCS. Prava igra Telegrama je oduvek bila njegovo nevaljalo odbijanje da sarađuje sa vlastima – do sada, pretpostavlja se, i njegova tajnost – što je bolje omogućavalo anonimnost korisnicima.

Durovovo hapšenje navelo je mnoge od skoro milijardu korisnika Telegrama da razmišljaju ko će sada dobiti pristup porukama koje se nalaze na Telegramovim serverima, zaštićene ničim osim šifrovanjem platforme (koje ona drži ključeve) i njenim dobrovoljnim politikama.

pavel-d.jpg
Shutterstock, Printscreen 

Postoje i drugi kompromisi sa novom RCS vezom između iPhone-a i Android-a - što nije iznenađujuće, s obzirom na to da se veza oslanja na ćelijski protokol u odnosu na posvećeniju integraciju između platformi. Da su Google i Apple odlučili da isporuče manje nezgrapno, bezbednije iskustvo razmene poruka između Android-a i iPhone-a, nijedan od ovih problema ili kompromisa sada ne bi pogodio milione korisnika.

Iako je početna emisija RCS-a razočaravajuća zbog ovih očiglednih propusta, postoje neke dobre vesti - možda. 

  - Danas slavimo značajnu prekretnicu u evoluciji razmene poruka lansiranjem podrške za Rich Communication Services (RCS) na iPhone-u. To predstavlja korak napred u donošenju RCS-ovih poruka bogatih funkcijama većem broju korisnika na iOS-u i Android-u, objavio je tehnički direktor GSMA, Tom Van Pel.

shutterstock-android-apple-2.jpg
Shutterstock 

I dok je Pel hvali trenutna ažuriranja funkcija, „kao što su indikatori kucanja, potvrde o čitanju, visokokvalitetno deljenje medija i poboljšano grupno slanje poruka“, prava poenta posta bila je mnogo važnija.

- Sledeća velika prekretnica je da RCS univerzalni profil doda važne korisničke zaštite kao što je interoperabilno end-to-end enkripcija. Ovo će biti prva primena standardizovane, interoperabilne enkripcije poruka između različitih računarskih platformi, koja se bavi značajnim tehničkim izazovima kao što su federacija ključeva i kriptografski prinudno članstvo u grupi, najavio je on.

S obzirom na Apple-ov fokus na bezbednost i privatnost, bilo je iznenađujuće videti kako je Google prvi u tome, tj. pre Apple-a. Ali onda se RCS na iPhone-u uvek činio važnijim za Google od Apple-a. 

shutterstock-google-apple.jpg
Shutterstock 

Pravo pitanje je zašto ovo učiniti kao ažuriranje standardnog RCS protokola, a ne kao jednostavniji i efikasniji API između Google Messages-a i iMessage-a, koji bi bio tehnički lakši i moćniji, a takođe bi pružio bolji osećaj sigurnosti od kraja do kraja. Osim te dve platforme, RCS bogat funkcijama sada postaje manje zanimljiv, posebno u svetlu Samsungove odluke da pređe na Android standard.

Drugo pitanje je koliko će ovo trajati i kada korisnici mogu očekivati ažuriranje koje u suštini samo približava RCS onome što su druge platforme danas. Malo je verovatno da će se to dogoditi u skorije vreme, a do tada ostaju izazovi.

Sve u svemu, potpuno šifrovane, besprekornije platforme - Signal i WhatsApp bi bili možda bolji izbor - nemaju nijedan od ovih problema, iako imajte na umu metapodatke koji se dele ako koristite WhatsApp.