Iako ova tehnologija nudi velike mogućnosti i pogodnosti, ona takođe može ugroziti vaše lične podatke. Telefoni su unosne mete napada jer sadrže toliko vrednih informacija pohranjenih na jednom mestu, kao što su privatne ili finansijske informacije. Srećom, postoje ključni znaci na koje možete obratiti pažnju, a i koraci koje možete preduzeti da zaštitite svoj uređaj.

Osnove hakovanja telefona

Hakovanje telefona je kada neko dobije neovlašćeni pristup vašem uređaju ili njegovim komunikacijama. Na primer, neki će hakovati telefone da bi slušali pozive. Drugi mogu koristiti malver za čitanje tekstualnih poruka ili krađu detalja o plaćanju i osetljivih informacija.

Iako se hakovanje ne dešava samo na pametnim telefonima, telefoni su naši pouzdani uređaji, što znači da imaju pristup nekim od naših najvrednijih informacija i naloga. Ali ako znate kako da uočite hakiranje telefona, mogli biste da zaštitite svoj pametni telefon i druge uređaje, kao što su tableti.

shutterstock-mobilni.jpg
Shutterstock 

Hakovanje telefona danas

Danas postoji bezbroj pretnji vašem mobilnom uređaju i podacima koje on poseduje. Pošto su pametni telefoni tako uobičajeni, hakeri su evoluirali način na koji pokušavaju da pristupe informacijama.

Evo nekoliko načina na koje će hakeri pokušati da hakuju vaš pametni telefon:

  • Tekstualne poruke: Moguće je da se malver i virusi distribuiraju putem tekstualne poruke. Zlonamerni softver je skraćenica za „zlonamerni softver“, a kada se jednom instalira, malver može da ugrozi pametne telefone i tablete i prikupi važne podatke koji se čuvaju i dele na uređaju.
  • Zlonamerni softver vam može biti poslat kao veza uključena u tekstualnu poruku. Ovi tekstovi obično sadrže izuzetno uverljive informacije, praćene linkom koji vas podstiče da kliknete na nju. Na primer, to može izgledati kao poruka vaše banke koja kaže „došlo je do ažuriranja vašeg računa. Kliknite ovde da vidite.” Ako kliknete, veza bi vas mogla usmeriti na veb stranicu koja vas ohrabruje da preuzmete softver koji je zaista oblik malvera.
shutterstock-malwer-6.jpg
Shutterstock 

 Proverite besplatno da li je tekstualna poruka koju ste dobili bezbedna pomoću F‑Secure Tekt Message Checker-a.

  • Nebezbedne aplikacije: Hakeri takođe mogu da uključe zlonamerni kod unutar aplikacija - uključujući popularne aplikacije kao što su aplikacije za baterijsku lampu ili aplikacije za kriptovalute. Ako osoba preuzme aplikaciju koja sadrži malver, aplikacija će možda moći da izvrši razne radnje bez njihovog znanja ili saglasnosti u pokušaju da ukrade važne elemente podataka, uključujući lične podatke osobe, kao što su finansijski podaci, lozinke i kontakti.
  • Prevare na društvenim mrežama: Napadi phishing-a mogu se distribuirati putem kanala društvenih medija. Ponekad poruke na društvenim mrežama, oglasi ili postovi sadrže nebezbednu vezu. Možda ćete dobiti poruku sa nepoznatog naloga koja sadrži vezu i podstiče vas da kliknete na nju. Budite oprezni da na svoje društvene mreže dodajete samo prijatelje koje poznajete i nikada ne kliknite na link koji vam je poslao stranac.
  • E-poruke: E-poruka za krađu identiteta može doći u obliku poruke prevare o vašim finansijama ili lažnog računa za proizvod koji nikada niste kupili. Loši akteri često koriste e-poruke za „pecanje“ u pokušaju da dobiju pristup ličnim podacima i ove poruke su dizajnirane da vas navedu da kliknete na vezu ili preuzmete malver kako biste mogli da uklonite optužbe ili saznate više o obaveštenju. Nažalost, ove poruke često mogu izgledati legitimno i mogu omogućiti hakerima da ukradu lične ili finansijske podatke.
shutterstock-apps-3.jpg
Shutterstock 

Kako znati da li je vaš telefon hakovan

Da li je moj telefon hakovan? Da li se vaš telefon ponašao čudno? Možda ste primetili misteriozne aplikacije ili vam se baterija prazni brže nego obično. Iako ove aktivnosti ne znače uvek da je vaš telefon ugrožen, one mogu biti važni znaci da je vaš uređaj ugrožen.

Ako niste sigurni da li je vaš telefon hakovan, postoje neki ključni znaci na koje treba obratiti pažnju:

  • Sporiji je nego obično: normalno je da pametni telefoni usporavaju tokom vremena, ali to ne bi trebalo da se desi preko noći. Ako primetite da je vaš telefon znatno sporiji nego inače, moguće je da imate malver na telefonu. Kada se zlonamerni programi preuzmu na vaš telefon, oni mogu koristiti dodatnu snagu obrade, što može usporiti vaš uređaj.
  • Pojavljuju se iskačući oglasi: Moguće je da se malver i virusi za mobilne uređaje (koji se često nazivaju „oglasni softver“) sakriju iza dosadnih iskačućih oglasa. Iako su iskačući oglasi ponekad normalni kada pretražujete na mreži, neželjeni oglasi mogu da se pojave čak i kada posećujete pouzdani sajt ili u aplikacijama u kojima se obično ne pojavljuju. Ako primetite više iskačućih oglasa nego obično, to može biti znak da virus radi u pozadini.
shutterstock-baterija-4.jpg
Shutterstock 
  • Baterija se brže prazni: Ako baterija naglo počne da se prazni brže nego obično, to može biti znak hakovanja. Baterije će ponekad početi da se troše nakon većeg ažuriranja ili ako je vaš telefon star, ali to ne bi trebalo da se desi iznenada. Zlonamerni i špijunski programi rade u pozadini dok ne koristite aktivno svoj telefon, što može smanjiti trajanje baterije. Ako ste korisnik iPhone-a ili Android-a, možete da proverite potrošnju baterije u podešavanjima da biste videli koliko energije baterije koriste aplikacije i usluge na vašem uređaju. Ovo može da vas obavesti da li postoje nepoznati programi koji se pokreću u pozadini. 
  • Neobična aktivnost na nalozima povezanim sa telefonom: Ako primite upozorenje o sumnjivoj aktivnosti u vezi sa jednim od vaših onlajn naloga povezanih sa vašim telefonom, to može biti znak da je vaš nalog ili uređaj ugrožen. Neobična aktivnost može uključivati hakere koji koriste vaše naloge na društvenim mrežama za slanje čudnih poruka ili objavljivanje sadržaja na vašem profilu koji sadrži zlonamerne veze.
shutterstock-mobilni-telefon-2.jpg
Shutterstock 

Postoje i drugi znaci hakovanog telefona, kao što su smanjen kvalitet snimaka ekrana, neuobičajeno velika potrošnja podataka i aplikacije koje se nasumično padaju. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, možete odmah preduzeti korake da zaštitite svoj uređaj tako što ćete preuzeti bezbednosni alat koji može da skenira vaš uređaj u potrazi za rizicima i otkloni pretnje.

Kako se telefoni hakuju?

Kako tehnologija napreduje, metode koje hakeri koriste da provale u telefone takođe postaju sofisticiraniji. Kao korisniku pametnog telefona, razumevanje nekih od ovih metoda može vam pomoći da ostanete zaštićeni od mogućih pretnji. Evo nekoliko načina na koje se telefoni hakuju:

  • Lažni oglasi: Jedan od načina na koji hakeri pokušavaju da dobiju pristup telefonima je predstavljanje korisnicima lažnih oglasa koji ih podstiču da kliknu na vezu. Uobičajeno je da ove reklame sadrže poruku upozorenja ili upozorenja koja ima za cilj da uplaši korisnika telefona i navede ga da brzo reaguje. Ako korisnik mobilnog uređaja klikne na vezu u lažnom oglasu, može biti zatraženo da preuzme malver koji inficira njihov uređaj i krade osetljive informacije.
shutterstock-malwer-3.jpg
Shutterstock 
  • Malver: Distribucija zlonamernog softvera unutar aplikacija je još jedan metod koji hakeri koriste za kompromitovanje uređaja. Na primer, hakeri kreiraju „besplatne aplikacije“ koje nude usluge poput zaštite od virusa ili uređivanja videa. Iako su usluge besplatne, kada se preuzmu, ove aplikacije imaju potencijal da zaraze vaš uređaj u pozadini i dobiju pristup vašim lozinkama, tekstualnim porukama i drugim podacima. Zlonamerni softver može biti prikriven kao aplikacije koje izgledaju legitimno, pa budite oprezni kada preuzimate aplikacije na svoj uređaj i odvojite vreme da pregledate ocene aplikacije i recenzije korisnika da biste bolje razumeli da li aplikacija dolazi iz pouzdanog izvora.
  • Javni Wi-Fi: Dok javni Wi-Fi nudi zgodan način da ostanete povezani kada ste vani u restoranima, događajima i drugim javnim prostorima, to može predstavljati rizik za korisnike telefona. Ako javna Wi-Fi mreža nije pravilno zaštićena, hakeri će možda moći da vide i pristupe informacijama koje delite preko tih javnih veza, a da zapravo ne preuzmu kontrolu nad vašim telefonom. Za dodatni sloj zaštite kada koristite javnu Wi-Fi mrežu, možete da koristite virtuelnu privatnu mrežu (VPN) koja će šifrovati podatke koje šaljete preko Wi-Fi-ja ili možete da koristite bezbednosni alat, kao što je F‑Secure Total, koji će proveriti da li je mreža bezbedna i upozoriće vas ako je veza napadnuta ili može da ugrozi vaše podatke.
shutterstock-encrypted-files.jpg
Shutterstock 

Nekoliko saveta za prevenciju i šta da radite ako vam je telefon hakovan?

Ako vam je telefon hakovan, zapamtite da postoje načini na koje možete da se zaštitite. Kao prvi korak, možete deinstalirati sumnjive aplikacije, ažurirati svoje lozinke i postaviti dvofaktorsku autentifikaciju za svoje onlajn naloge. Takođe možete da se povežete sa stručnjacima za bezbednost mobilnih uređaja koji vam mogu pomoći da uklonite malver i instalirate bezbednosni softver kako biste sprečili da se problem ponovo dogodi.

Još bolje, možete preduzeti korake da sprečite hakere da ikada uđu na vaš mobilni uređaj. Evo nekoliko saveta za prevenciju za izbegavanje telefonskih hakera:

  • Koristite softver za zaštitu od malvera: Instaliranje softvera protiv malvera je odličan način da dodate dodatni sloj odbrane od napadača i upozorite vas kada je malver instaliran na vašem telefonu.
  • Upravljajte Wi-Fi-om: Pošto je moguće da hakeri dobiju pristup mobilnim telefonima preko javne Wi-Fi mreže, kao dodatni bezbednosni korak, možete da isključite Wi-Fi kada nije potreban ili ako niste sigurni da je Wi-Fi veza je sigurna. Za mnoge pametne telefone, to možete učiniti brzo pomoću padajućeg menija.
shutterstock-wifi-modem-4.jpg
Shutterstock 

  • Često ažurirajte telefon: ažuriranje telefona i aplikacija pomaže da vaš uređaj bude bezbedan. Ažuriranja telefona i aplikacija često popravljaju slabe tačke koje hakeri koriste za hakovanje mobilnih uređaja.
  • Menadžer lozinki: Praćenje više jedinstvenih lozinki može biti izazovno, tako da se mnogi korisnici mobilnih telefona drže iste. Međutim, posedovanje jedne lozinke za sve vaše aplikacije i funkcije olakšava hakerima krađu podataka. Korišćenje bezbednog menadžera lozinki je odličan način da koristite mnogo različitih lozinki bez gubitka traga za njima. Sigurnosni softver često uključuje uslugu menadžera lozinki koja čuva vaše lozinke za vas.
shutterstock-2164320771.jpg
Shutterstock 

 Savet! Besplatno kreirajte jake i jedinstvene lozinke uz određenje pouzdane softvere, na primer - F‑Secure Strong Password Generator.

Pored ovih metoda, uvek ne zaboravite da budete oprezni kada kliknete na čudne veze ili instalirate bilo koju aplikaciju koju ne prepoznajete. Takođe je neophodno zaštititi svoj fizički uređaj. Iako mnogi hakeri rade iza scene, postoji i rizik da vam neko ukrade telefon i na taj način pristupi podacima.

Ako zaštitite svoje lične podatke i uređaj, možete značajno da smanjite rizik od gubitka osetljivih informacija kako biste mogli bezbedno da koristite telefon i uživate u njemu.