Nadzorni organi EU objavili su u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima bloka da Apple mora da se uskladi sa novim strogim zakonima o potpuno funkcionalnom operativnom sistemu sa drugim tehnologijama. Vlasti sa sedištem u Briselu dale su kompaniji šest meseci da se povinuje, ili da se suoči sa pretnjom budućih kazni.

Iako je ova najava korak od formalne istrage, EU ima za cilj da primora Apple da rekonstruiše svoje usluge kako bi rivalskim kompanijama omogućio pristup operativnim sistemima iPhone i iPad.

shutterstock-757808038.jpg
Shutterstock 

- Danas je prvi put da koristimo proceduru specifikacije u okviru DMA da vodimo Apple ka efikasnom poštovanju svojih obaveza interoperabilnosti. Efektivna interoperabilnost, na primer sa pametnim telefonima i njihovim operativnim sistemima, igra važnu ulogu u tome, rekla je šefica EU za konkurenciju Margrethe Vestager u saopštenju

Apple sa sedištem u Kupertinu u Kaliforniji rekao je da je stvorio načine za programere da zatraže dodatnu interoperabilnost sa operativnim sistemima iPhone i iPad, istovremeno štiteći bezbednost korisnika. Podrivanje zaštite ugrađene u njene sisteme tokom vremena dovelo bi evropske potrošače u opasnost, dodala je kompanija.

shutterstock-apple.jpg
Shutterstock 

Akcije Apple-a porasle su za 1,6% na 224,25 dolara u pretprodajnom trgovanju sa 164.801 dionicom. 

Jedan od ciljeva DMA je da osigura da drugi programeri mogu da dobiju pristup ključnim Apple funkcijama, kao što su njegove glasovne komande Siri i čip za plaćanje.

EU bi kasnije mogla odlučiti da pokrene formalnu istragu ako Apple ne stupi u skladu sa DMA, što bi na kraju moglo dovesti do velikih kazni do 10% globalne godišnje prodaje. Već se suočava sa paralelnom istragom o pravilima App Store-a za programere, što bi takođe moglo dovesti do velikih kazni.

shutterstock apple.jpg
Shutterstock 

Ranije ovog meseca, Apple je najavio najnoviju verziju svog vodećeg uređaja, iPhone 16, kladeći se da može privući potrošače skromnim nadogradnjama hardvera i AI tehnologijom koja je još uvek na horizontu.

Ali u junu, američki gigant je rekao da će određene funkcije, uključujući Apple Intelligence, iPhone Mirroring i SharePlay Screen Sharing biti zadržane od EU, zbog zahteva DMA o operativnim sistemima za rad sa aplikacijama trećih strana.