Korisnici LinkedIn-a u SAD – ali ne i u EU, EEA ili Švajcarskoj, verovatno zbog pravila o privatnosti podataka tih regiona – imaju opciju za onemogućavanje na ekranu sa podešavanjima - koja otkriva da LinkedIn briše lične podatke da bi obučio „modele veštačke inteligencije za kreiranje sadržaja. ” Prekidač nije nov. Ali, kako je prvi izvestio 404 Media, LinkedIn u početku nije osvežio svoju politiku privatnosti kako bi odražavao upotrebu podataka.

Uslovi korišćenja usluge su sada ažurirani, ali to se obično dešava mnogo pre velike promene kao što je korišćenje korisničkih podataka za novu svrhu kao što je ova. Ideja je da korisnicima daje mogućnost da promene nalog ili napuste platformu ako im se promene ne dopadaju. Ne ovaj put, čini se.

shutterstock-81288808.jpg
Shutterstock 

Koji modeli su ušli LinkedIn trening?

U pitanjima i odgovorima kompanija je iznela da je uključila modele za pisanje predloga i objavljivanje preporuka. Ali LinkedIn takođe kaže da generativne AI modele na njegovoj platformi može da obučava „drugi provajder“, poput njegovog korporativnog roditelja Microsofta.

„Kao i kod većine funkcija na LinkedIn-u, kada stupite u kontakt sa našom platformom, mi prikupljamo i koristimo (ili obrađujemo) podatke o vašem korišćenju platforme, uključujući lične podatke“, navodi se u pitanjima i odgovorima. „Ovo može uključivati vašu upotrebu generativne AI (AI modela koji se koriste za kreiranje sadržaja) ili drugih AI funkcija, vaše postove i članke, koliko često koristite LinkedIn, vaše jezičke preferencije i sve povratne informacije koje ste možda dali našim timovima. Koristimo ove podatke, u skladu sa našom politikom privatnosti, da poboljšamo ili razvijemo LinkedIn usluge.”

shutterstock LinkedIn  (1).jpg
Shutterstock 

LinkedIn je ranije izjavio preko TechCrunch-a da koristi „tehnike za poboljšanje privatnosti, uključujući redigovanje i uklanjanje informacija, da ograniči lične podatke sadržane u skupovima podataka koji se koriste za generativnu obuku veštačke inteligencije“.

Da biste isključili LinkedIn-ovo scraping podataka, idite na odeljak „Privatnost podataka“ u LinkedIn meniju podešavanja na radnoj površini, kliknite na „Podaci za generativno poboljšanje AI“, a zatim isključite opciju „Koristi moje podatke za AI modele za kreiranje sadržaja za obuku“. Takođe možete pokušati da se opširnije odjavite putem obrasca, ali LinkedIn napominje da svako odustajanje neće uticati na obuku koja je već održana.

data-toggle.jpg
Linkedin 

Neprofitna Open Rights Group (ORG) pozvala je Kancelariju komesara za informacije (ICO), nezavisnog regulatora u Velikoj Britaniji za prava na zaštitu podataka, da istraži LinkedIn i druge društvene mreže koje podrazumevano obučavaju korisničke podatke. Ranije ove nedelje, Meta je objavila da nastavlja sa planovima za brisanje korisničkih podataka za obuku veštačke inteligencije nakon rada sa ICO-om kako bi proces odustajanja bio jednostavniji.

„LinkedIn je najnovija kompanija za društvene medije za koju je utvrđeno da obrađuje naše podatke bez traženja saglasnosti“, rekao je Mariano delli Santi, službenik za pravne i politike ORG-a, u saopštenju. „Model opt-out ​​se još jednom pokazao kao potpuno neadekvatan za zaštitu naših prava: ne može se očekivati da javnost prati i juri svaku online kompaniju koja odluči da koristi naše podatke za obuku veštačke inteligencije. Pristanak za prihvatanje nije samo zakonski obavezan, već i uslov zdravog razuma."

shutterstock-ai-1.jpg
Shutterstock 

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), nadzorno telo odgovorno za praćenje usklađenosti sa GDPR-om, sveobuhvatnim okvirom privatnosti EU, rekao je TechCrunch-u da ga je LinkedIn obavestio prošle nedelje da će pojašnjenja njegove globalne politike privatnosti biti objavljena danas.

„LinkedIn nas je obavestio da će politika uključiti postavku isključivanja za svoje članove koji ne žele da se njihovi podaci koriste za trening sadržaja koji generiše AI modele“, rekao je portparol DPC-a. „Ovo onemogućavanje nije dostupno članicama EU/EEA jer LinkedIn trenutno ne koristi podatke članica EU/EEA za obuku ili fino podešavanje ovih modela.”

shutterstock LinkedIn  (3).jpg
Shutterstock 

Potreba za više podataka za obuku generativnih modela veštačke inteligencije dovela je do toga da sve veći broj platformi prenamene ili na drugi način ponovo koriste svoje ogromne količine sadržaja koji su generisali korisnici. Neki su čak prešli da monetizuju ovaj sadržaj -  vlasnik Tumblr-a Automattic, Photobucket, Reddit i Stack Overflow su među mrežama koje licenciraju podatke za programere AI modela.

Nisu svi od njih olakšali odustajanje. Kada je Stack Overflow najavio da će početi da licencira sadržaj, nekoliko korisnika je izbrisalo svoje postove u znak protesta - samo da bi videli da su ti postovi vraćeni i njihovi nalozi suspendovani.