„Identifikovali smo globalni problem sa malverom koji značajno utiče na transakcije kriptovaluta menjajući adrese za podizanje sredstava tokom procesa transakcije“, navodi se u upozorenju.

„Ova vrsta malvera, koji se često naziva „Clipper malver“, presreće podatke u klipbordu, prvenstveno ciljajući adrese novčanika za kriptovalute. Kada korisnik kopira i nalepi adresu novčanika za prenos kriptovalute, malver zamenjuje originalnu adresu onom koju je odredio napadač. Ako korisnik završi prenos, a da ne primeti promenu, kriptovaluta se šalje u novčanik napadača, što dovodi do finansijskog gubitka.”

shutterstock-malver-1.jpg
Shutterstock 

Malver se distribuira preko nezvaničnih aplikacija i dodataka, a Binance upozorava korisnike Androida i računara da budu posebno oprezni. Iako su korisnici iOS-a manje pogođeni, Binance upozorava da i oni takođe treba da budu oprezni.

„Mnogi korisnici nenamerno instaliraju ove zlonamerne aplikacije dok traže softver na svojim maternjim jezicima ili preko nezvaničnih kanala, često zbog ograničenja u njihovim zemljama“, dodaje se u upozorenju.

Binance se bori protiv ovog problema putem obaveštenja, izveštavanja o incidentima, stalnog nadgledanja i stavljanja sumnjivih adresa na crnu listu. Međutim, određena odgovornost je i na korisnicima koji, prema preporukama berze, treba da proveravaju adrese, proveravaju autentičnost aplikacija i dodataka za upravljanje kriptovalutom koje koriste i instaliraju softver samo iz pouzdanih izvora.

Jedna od preporuka je i da naprave skrinšot adrese neposredno pre slanja uplate i da je primalac proveri na fotografiji. Takođe, poželjno je instalirati renomirano bezbednosno rešenje koje može da blokira napade malvera.

shutterstock-malver-2.jpg
Shutterstock 

Kripto prevare su sve učestalije i sofisticiranije poslednjih godina. Najnoviji FBI izveštaj o prevarama u vezi sa kriptovalutama otkriva zapanjujućih 5,6 milijardi dolara gubitaka u kriptovalutama u 2023. godini, što je skok od 45% u odnosu na prethodnu godinu. Taj skok je uglavnom izazvan lažnim aplikacijama i „pig butchering“ prevarama.

Iako istraživanja pokazuju da, kada je reč o sajber kriminalu, korisnike interneta najviše brine krađa novca, praksa pokazuje da ljudi uglavnom izbegavaju da preduzmu čak i jednostavne korake koji bi mogli da im pomognu da se zaštite od prevara.

 Izvor: Informacija/Kurir/Darko Mulic