X će sada učiniti vaše postove vidljivim korisnicima koje ste blokirali. U odgovoru u ponedeljak, vlasnik X-a Elon Musk rekao je da će „funkcija blokiranja blokirati taj nalog da se bavi javnim objavama, ali ne i da ih vidi“.

Trenutno, X prikazuje poruku „Blokirani ste“ kada pokušava da pogleda profil osobe koja vas je blokirala. Pored blokiranja svih postova, takođe vam sprečava da vidite njihove odgovore, medije, pratioce i listu praćenja.

shutterstock-2338066505.jpg
Shutterstock 

Pre otprilike 10 godina, kada se X još zvao Twitter, platforma je napravila slične promene u funkciji bloka koje su brzo preokrenute. U 2013. godini, Twitter je ažurirao svoju politiku kako bi omogućio blokiranim korisnicima da vide sadržaj, prate, pa čak i da komuniciraju sa onima koji su ih blokirali.

Nalog koji ih je blokirao ne bi mogao da vidi ove angažmane, ali drugi bi. U to vreme, Twitter je navodno sazvao hitan sastanak zbog reakcije na ažuriranje blokiranja i brzo je promenio svoju politiku kako bi zadržao jači blokovi na snazi.

shutterstock-x-mreza-4.jpg
Shutterstock 

 Današnje ažuriranje sa X-a ne ide tako daleko, angažmani i dalje nisu dozvoljeni pod blokovima, prema Musku - ali neki možda neće biti oduševljeni promenama. Korisnici društvenih medija često koriste funkciju blokiranja da bi se distancirali od uznemiravača, zlostavljača ili uhoda. Ovim novim promenama blokiranja, te barijere će biti ublažene.

Dok je izvor iz X rekao da platforma pravi ovu promenu jer ljudi već mogu da gledaju postove korisnika koji su ih blokirali kada koriste drugi nalog ili kada su odjavljeni, primećeno je da X vas zapravo sprečava da gledate nečiji profil ako ste odjavljeni.

Musk je bio glasan o tome da ne voli dugme za blokiranje. Prošle godine je rekao da ova funkcija „nema smisla“ i da „treba da bude odbačena. Takođe je zapretio da će prestati da dozvoljava korisnicima da potpuno blokiraju ljude na platformi, osim direktnih poruka.

Iako će X-ovo dugme za blokiranje nastaviti da sprečava nekoga da stupi u interakciju sa objavama neke osobe, oni će i dalje moći da ih vide, što potencijalno olakšava lošim akterima da nastave da uznemiravaju svoje žrtve.