Novi „izveštaj o transparentnosti“ kompanije X mogao bi iznenaditi svakoga ko je čuo njegovog vlasnika Elona Muska da govori o važnosti slobode govora.

Pre nego što je Mask kupio Twitter 2022. godine, sajt bi objavljivao izveštaj dva puta godišnje sa detaljima o  autorskim pravima, kršenjima pravila i suspenzijama. „Izveštaji o transparentnosti“ su obično bili dugački 50 ili više stranica.

shutterstock_x nalog (1).jpg
Shutterstock 

Tri godine nakon što je Mask preuzeo kontrolu nad kompanijom i rebrendirao je kao X, konačno je objavio novi izveštaj o transparentnosti. I rezultati su iznenađujući.

Pod Maskovim vođstvom, X je suspendovao preko četiri puta više naloga u prvoj polovini 2024., odnosno 5,3 miliona. Ta brojka je veća nego što je Twitter ikada učinio tokom sličnih perioda. Prema njegovim izveštajima o transparentnosti u to vreme, Twitter je suspendovao skoro 873.000 naloga u poslednjoj polovini 2019. Taj broj je porastao na oko 1,3 miliona suspendovanih naloga u drugoj polovini 2021. godine. Nedavne suspenzije su se odnosile na bezbednost dece, zlostavljanje ili uznemiravanje i lažne identitete, prema X-u.

shutterstock_x nalog (2).jpg
Shutterstock 

Dok je vratio neke istaknute naloge koje je ranije suspendovao Twitter, poput naloga bivšeg predsednika Donalda Trampa i Aleksa Džonsa iz Infowars-a, Mask je nedavno suspendovao druge, poput naloga studenta koji je pratio letove njegovih privatnih aviona.

U četvrtak, X je takođe suspendovao nalog novinara Kena Klipenštajna nakon što je objavio dosije od 271 stranicu o JD Vanceu, Trampovom potpredsedniku na izborima 2024. Portparol X rekao je za CNN da je suspenzija pokrenuta jer je uključivala kućnu adresu kandidata i deo njegovog broja socijalnog osiguranja.

Mask je podržao Trampa i tvrdi se da će biti u trci za mesto u kabinetu ako Tramp na kraju pobedi.

shutterstock_x mreža.jpg
Shutterstock 

Iako je sebe označio kao apsolutistu slobode govora, Mask je u više navrata kapitulirao pred zahtevima vlade da jače moderira platformu. Nakon višemesečnog odbijanja da se povinuje nalogu Vrhovnog suda u Brazilu da ukloni naloge koje su smatraoli opasnim po svoju demokratiju, na primer, X je konačno pristao prošle nedelje nakon ogromnih kazni i zabrane širom zemlje. Mask je takođe pristao na zahteve vlade za uklanjanje naloga u Turskoj i Indiji.

Mask je otpustio veći deo osoblja Twittera nakon akvizicije, uključujući zaposlene u bezbednosti koji su se bavili dezinformacijama i drugim problemima moderiranja sadržaja na platformi. Nedavno istraživanje pokazalo je da je X tehnološka kompanija od najmanje poverenja.