Javne Wi-Fi mreže su obično besplatne i zgodne za korišćenje, ali često ne i sigurne. Ovim mrežama obično nedostaje jaka enkripcija, što ih čini ranjivim na sajber pretnje. Hakeri mogu lako da presretnu podatke korisnika, što može rezultirati krađom identiteta i drugim kršenjima bezbednosti.

Prepoznajući ove rizike, Microsoft u Defender uvodi nove funkcije dizajnirane da zaštite korisnike od opasnosti povezanih sa nebezbednim Wi-Fi mrežama. Microsoft Defender sada automatski otkriva i obaveštava korisnike sa ličnom ili porodičnom pretplatom za Microsoft 365 kada su povezani na nebezbedne Wi-Fi mreže.

shutterstock_microsoft defender (4).jpg
Shutterstock 

Microsoft je rekao da je Defender nadograđen da automatski upozorava korisnike da su izloženi napadima i da se sada može konfigurisati tako da se automatski omogući Defender VPN radi veće bezbednosti.

„Dodali smo detekciju za nebezbednu Wi-Fi mrežu (sumnjivu Wi-Fi mrežu). Ove detekcije su moguće korišćenjem Defender heuristike koja ispituje više karakteristika Wi-Fi pristupne tačke kako bi se utvrdilo da li je nešto sumnjivo,“ rekao je Microsoft.

Ovo vam može pomoći da se odbranite od napadača koji postavljaju lažnu WiFi pristupnu tačku kako bi prevarili korisnike da se povežu sa njom u tzv. Evil Twin napadima. Nakon što se žrtve povežu, hakeri mogu ukrasti osetljive informacije u Man-in-the-Middle (MiTM) napadima ili koristiti phishing tehnike da bi dobili više informacija.

shutterstock_microsoft defender (3).jpg
Shutterstock 

Defender sada automatski otkriva nebezbedne Wi-Fi mreže i obaveštava korisnike. Ova funkcija omogućava korisnicima da uključe virtuelnu privatnu mrežu (VPN) jednim klikom u aplikaciji Defender, osiguravajući da njihovi podaci ostanu bezbedni.

Ove funkcije zaštite privatnosti su sada dostupne u Defenderu za Android, iOS i Windows, a uskoro će biti dostupne i na macOS. Microsoft je uveo ove funkcije u nekoliko zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Nemačku i Kanadu, ali planira da proširi dostupnost novih funkcija na još deset zemalja u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi.

shutterstock_microsoft defender (2).jpg
Shutterstock 

Microsoft je uveo i poboljšanu detekciju sumnjivih WiFi mreža koja je sada dostupna na Androidu i iOS-u, a uskoro će biti i na Windowsu i macOS-u. Ova funkcija koristi sofisticiranu heuristiku za otkrivanje sumnjivih Wi-Fi mreža. Korisnici dobijaju obaveštenje kada se otkrije potencijalno nebezbedna mreža i mogu da aktiviraju Defender VPN radi dodatne zaštite.

Microsoft kaže da će Defender VPN slati anonimizovane podatke na servere kompanije, ali neće prikupljati podatke o pretraživanju, istoriju, lične podatke ili fizičku lokaciju uređaja. Ovi anonimni podaci sadrže detalje kao što su trajanje upotrebe VPN-a i imena Wi-Fi pristupnih tačaka koje su detektovane kao potencijalno opasne u svrhe istraživanja pretnji. Kompanija kaže da se ovo poslednje šalje na njene servere samo nakon što korisnik da saglasnost za to.

 Izvor: Informacija/Kurir/Darko Mulic