Ova nova politika odnosi se na sve vrste zajednica, uključujući i prelazak iz statusa "safe for work" (SFW) u "not safe for work" (NSFW).

Ova odluka dolazi kao reakcija na prošlogodišnje masovne proteste kada je hiljade subreddita postalo privatno u znak nezadovoljstva zbog promena u API cenama koje su naterale neke aplikacije i zajednice da se zatvore. Privatizacija tih zajednica je imala veliki uticaj na funkcionalnost platforme i dostupnost sadržaja, čime je Reddit postao manje koristan za prosečnog korisnika. Uvođenjem novih pravila, Reddit pokušava da spreči slične akcije u budućnosti.

shutterstock-reddit-3.jpg
Shutterstock 

Laura Nesler, potpredsednica za zajednicu na Redditu, izjavila je u postu na r/modnews da su promene potrebne kako bi se platforma zaštitila od poteza koji bi mogli da je ugroze. "Naša odgovornost je da zaštitimo Reddit i obezbedimo njegovo dugoročno zdravlje", naglasila je Nesler, dodajući da su dosadašnje akcije moderatora dovele do problema koji se ne smeju ponavljati.

Privatizacija zajednica tokom protesta prošle godine ne samo da je privukla pažnju na problem, već je otežala pretragu sadržaja na platformi, a negativno je uticala i na Google pretrage. Reddit je tada poslao upozorenje moderatorima da će biti uklonjeni sa svojih pozicija ukoliko ne otvore svoje zajednice. Takođe, prebacivanje u NSFW režim, koje su moderatori koristili da otežaju pristup subredditima, proglašeno je neprihvatljivim.

shutterstock-google-1.jpg
Shutterstock 

Iako se situacija na Redditu danas vratila u normalu, kompanija smatra da su promene neophodne kako bi se sprečile buduće slične situacije. Nesler je izjavila da će protesti i dalje biti dozvoljeni, ali samo dok ne pređu granicu u akcije koje ugrožavaju korisnike i platformu.

Reddit će pregledati zahteve za privatizaciju ili prelazak u NSFW režim u roku od 24 sata, dok će manji ili noviji subredditi automatski dobiti odobrenje. Takođe, moderatori će moći bez dozvole da ograniče postavljanje novih objava ili komentara na sedam dana, što može biti korisno u slučajevima povećanog saobraćaja ili potrebe za pauzom u upravljanju zajednicom.

shutterstock-1919690111.jpg
Shutterstock 

Promena pravila izazvala je pomešane reakcije među moderatorima, pri čemu neki vide ovu odluku kao kaznenu meru zbog prošlogodišnjih protesta. Ipak, Reddit ostaje pri svojoj odluci, ističući da je ovaj potez neophodan kako bi zajednice ostale dostupne korisnicima.

 Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic