Roskomnadzor zahteva uklanjanje 947 ilegalnih materijala, navodi TASS, uključujući postove „koji sadrže dečju pornografiju, pozive na ekstremizam, umešanost maloletnika u nezakonite aktivnosti, pozive na samoubistvo, LGBT propagandu i sadržaje droge“.

Rusija već nekoliko godina naređuje stranim tehnološkim platformama da uklone sadržaj koji smatra nezakonitim, izričući relativno male, ali redovne kazne kada vidi da se ne pridržavaju.

shutterstock-2112056420.jpg
Shutterstock 

Moskva je prošle godine proširila ograničenja na promociju onoga što naziva "LGBT propagandom" usred šireg gušenja LGBT prava, i usred pritiska predsednika Vladimira Putina da promoviše ono što naziva tradicionalnim vrednostima.

Discord ranije nije uspeo da ukloni zabranjeni materijal, primetio je Roskomnadzor. Platforma je u ponedeljak kažnjena sa 3,5 miliona rubalja (37.493 dolara) zbog nelegalnog sadržaja.

Rusija je u prošlosti zabranila platforme društvenih medija koje nisu u skladu sa njenim pravilima o sadržaju.

shutterstock-1908265771.jpg
Shutterstock, Ilustracija 

Rusija bi uskoro mogla da blokira Discord

Ruske vlasti bi uskoro mogle da blokiraju Discord, objavio je u petak poslovni dnevnik Komersant, pozivajući se na izvore upoznate sa tim.

Discord, koji omogućava korisnicima da komuniciraju u virtuelnim zajednicama poznatim kao „serveri“, naširoko koriste igrači, studenti i trgovci kriptovalutama. Navodno ima između 29 i 40 miliona aktivnih korisnika u Rusiji.

shutterstock-discord--2.jpg
Shutterstock 

Komersant je otkrio da je ruski državni regulator za medije Roskomnadzor izdao pet odluka u vezi sa operacijama Discord-a ovog meseca, što bi moglo poslužiti kao osnov za blokiranje platforme.

Anonimni izvor na koji se pozivaju novine rekao je da vlasti razmatraju zabranu Discorda zbog navodnog kršenja ruskog zakona, iako konkretna kršenja nisu navedena u detalje.

Insajderi iz industrije igara rekli su Komersantu da su kompanije svesne da je Discord pod nadzorom i da se spremaju na mogućnost da on bude usporen, slično nedavnim akcijama vlade protiv Youtuba.

shutterstock-youtube-6.jpg
Shutterstock 

Ranije ovog meseca, korisnici u Rusiji prijavili su velike prekide u Discord-u.

Vasilij Ovčinikov, šef Organizacije za razvoj industrije video igara, rekao je za Komersant da će korisnici verovatno morati da pronađu alternative. Iako trenutno ne postoje direktni ruski ekvivalenti, on očekuje da će se pojaviti domaći klonovi ili kineske alternative.