Stiže jesen, a sa njom i vlažni, kišoviti dani. Mogućnost da vam u žurbi dok otključavate auto ili preskačete baru na trotoaru iz ruke ili džepa ispadne iPhone se uveliko povećava. Šta da radite u situacijama kada vam se iPhone pokvasi ili upadne u vodu?

Nedavno je jedan korisnik sa interneta podelio informaciju o tome kako može izbaciti vodu iz svog telefona puštanjem poznate pesme “MIROH” korejskog boy benda Stray Kids. Priložio je i video stvarnog testiranja kako bi dokazao da metoda zaista funkcioniše.

shutterstock_iphone (2).jpg
Shutterstock 

Na YouTube-u takođe postoji video pod nazivom “zvučni talasi imaju tendenciju ka vodi”, koji je u poslednje četiri godine pregledan više od 46 miliona puta. Ove metode izazvale su brojne rasprave među korisnicima. Princip leži u tome što zvuk stvara dovoljno snažno kretanje vazduha da istrese vodu iz zvučnika.

Ipak, na internetu kruže različiti, ponekad čudni trikovi za spasavanje mobilnih telefona od prodora vode. I dalje se preporučuje da ih ne isprobavate olako, kako biste izbegli veću štetu na telefonu.

voda-u-iPhone-telefonu-ako-se-pokvasio-ili-upao-u-vodu-1024x577.jpg
Printscreen 

Apple takođe upozorava na svojoj zvaničnoj stranici podrške na tri glavne greške koje nikako ne smete napraviti kada vaš iPhone dođe u kontakt sa vodom i pruža četiri ispravna koraka kako da sebi tj telefonu pomognete u takvim situacijama.

3 stvari koje ne treba raditi ako je vaš iPhone upao u vodu:

  • Ne koristite spoljne izvore toplote ili komprimovani vazduh (poput fena za kosu) da bi osušili iPhone.
  • Ne ubacujte strane predmete (poput štapića za uši ili papirnih ubrusa) u konektor.
  • Ne stavljajte iPhone u kesu sa pirinčem, jer sitna zrna pirinča mogu oštetiti vaš iPhone.
shutterstock_iphone (3).jpg
Shutterstock 

4 koraka za spasavanje iPhone-a od prodora vode:

  • Okrenite iPhone-ov konektor prema dole i lagano ga treskajte o ruku kako biste istresli višak tečnosti. Zatim postavite iPhone na provetreno, suvo mesto.
  • Sačekajte najmanje 30 minuta pre nego što pokušate da punite uređaj ili povežete dodatnu opremu koristeći Lightning ili USB-C kabl.
  • Ako se ponovo pojavi upozorenje o prisutnosti tečnosti, to znači da još uvek ima vode u konektoru ili pinovima kabla. Stavite iPhone na provetreno, suvo mesto. Može biti potrebno do 24 sata pre nego što ponovo pokušate da punite ili povežete dodatnu opremu.
  • Ako je telefon suv i i dalje se ne puni, isključite kabl iz adaptera i adapter iz utičnice (ako je moguće), a zatim ponovo povežite adapter i kabl.

Izvor: LTN/Benchmark/Kurir/Darko Mulic