Microsoft planira da ažurira svoju Xbox mobilnu aplikaciju na Android kako bi omogućio američkim korisnicima da kupuju i zatim igraju Xbox igre na svojim mobilnim uređajima sledećeg meseca. Nakon presude američkog suda ranije ove nedelje koja primorava Google da prestane da zahteva Google Play naplatu za aplikacije u play prodavnici 1. novembra, Microsoft je spreman da iskoristi prednosti promena.

„Odluka suda da otvori Google-ovu prodavnicu mobilnih uređaja u SAD omogućiće veći izbor i fleksibilnost“, kaže predsednica Xbox-a Sara Bond u objavi na X mreži. „Naša misija je da omogućimo većem broju igrača da igraju na više uređaja, tako da smo oduševljeni Podelite da će od novembra igrači moći da igraju i kupuju Xbox igre direktno iz Xbox aplikacije na Android-u.”

Google-ova prodavnica aplikacija za Android je ilegalni monopol, a gigantu za pretragu je naređeno da otvori Play prodavnicu za konkurenciju na tri godine.

To znači da više neće prisiljavati programere da koriste Google Play naplatu nakon što je porota utvrdila da je Google nezakonito vezao svoj sistem plaćanja za svoju prodavnicu aplikacija. Google će takođe morati da distribuira konkurentske prodavnice aplikacija trećih strana unutar Google Play-a.

shutterstock_Xbox (1).jpg
Shutterstock 

Podrška za kupovinu Xbox prodavnice direktno u mobilnoj Android aplikaciji omogućiće Microsoftu da slobodno prodaje Xbox igre na Android uređajima, a integrisane Xbox Cloud Gaming funkcije znače da će ljudi moći odmah da strimuju igre na svoje telefone nakon što ih kupe.

Međutim, nije odmah jasno zašto Microsoft već ne može da obezbedi kupovinu igara za Xbox unutar svoje Android mobilne aplikacije. Igre možete kupiti od Steam-a ili PlayStation Store-a na mobilnim uređajima, tako da je Microsoft već dugo ovde izuzetak. 

shutterstock_Xbox (2).jpg
Shutterstock 

Odvojeno, Microsoft takođe radi na Xbox mobilnoj prodavnici zasnovanoj na pretraživaču koju je prvobitno planirao da pokrene u julu. Prodavnica će se na kraju fokusirati na mobilne igre prve strane iz različitih Microsoftovih studija, ali u početku će sadržati ponude i stavke u igri.

Microsoft je u avgustu rekao da je počelo testiranje na web-baziranoj prodavnici mobilnih uređaja i da „rad dobro napreduje i i da će imati više da podeli u budućnosti“.