Ovaj podatak je deo izveštaja Zscalera koji pokriva period od juna 2023. do aprila 2024.

Zscaler je u tom periodu otkrio više od 200 zlonamernih aplikacija na Google Play, koji je bezbednija platforma za preuzimanje aplikacija za Android od drugih prodavnica aplikacija. Ove aplikacije su zajedno imale više od osam miliona instalacija.

shutterstock-1163139622.jpg
Shutterstock 

Od njih, Joker je bio najčešća pretnja u Google-ovoj zvaničnoj prodavnici aplikacija, otkriven u skoro dve petine (38%) zlonamernih aplikacija koje je otkrio Zscaler. Kada inficira uređaj, Joker krade podatke sa uređaja i krišom pretplaćuje žrtve na servise koji se naplaćuju po posebnim tarifama, bez njihovog pristanka.

Adware je bio na drugom mestu (35% otkrivenih malvera), u aplikacijama koje troše internet i bateriju učitavajući oglase u prvom planu ili nevidljive oglase u pozadini da bi se generisali lažni prikazi oglasa.

shutterstock_spam.jpg
Shutterstock 

Slede Facestealer (14%), koji je dizajniran da krade lozinke korisnika Facebooka, Loanly Installer (2.3%), trojanac Harly (1.4%) koji pretplaćuje žrtve na premijum servise i Anatsa (0.9%) ili Teabot (0.9%), bankarski trojanac koji cilja više od 650 aplikacija banaka širom sveta.

Najviše je u Play prodavnici zloupotrebljavana kategorija „Alati“ (Tools), čineći skoro polovinu (48%) aplikacija zaraženih malverom. Zlonamerne aplikacije za personalizaciju (15%) i uređivanje fotografija (11%) su takođe bile uobičajene.

shutterstock-2294268221.jpg
Shutterstock 

U skoro polovini (46%) napada sada su trojanci, dok su sektori tehnologije (18%), obrazovanja (18%) i proizvodnje (14%) podneli najveći teret mobilnog malvera prošle godine. U slučaju obrazovnog sektora, napadi su porasli za 136% godišnje.

Zscaler je rekao da su malveri za mobilno bankarstvo (29%) i mobilni špijunski softver (111%) takođe zabeležili velike skokove na godišnjem nivou tokom perioda koji pokriva izveštaj.

Izvor: Informacija/Kurir/Darko Mulic