Ovaj maloprodajni gigant predstavio je Kindle 2007. godine i svaki uređaj od tada je imao crno-beli ekran. Novi Kindle ima ekran koji je dizajniran da osigura da boje ne izgledaju isprano ili pikselizirano, čak i kada korisnici zumiraju slike.

Uređaj od 279 dolara, koji Amazon naziva Kindle Colorsoft, imaće bateriju spremnu da traje nedeljama, saopštila je kompanija. Sada se može naručiti u pretprodaji i isporučuje se 30. oktobra.

shutterstock-664739920.jpg
Shutterstock 

Amazon je takođe predstavio osveženi Kindle Scribe od 399 dolara sa novim funkcijama za beleženje, ažurirani Kindle Paperwhite od 159 dolara i Kindle 12. generacije, koji košta 109 dolara. Na konferenciji za štampu u Njujorku, šef Amazonovih uređaja, Panos Panaj, nazvao je ažuriranja „najvećim pojedinačnim osveženjem koje je Kindle linija ikada imala“.

Kindle Scribe, koji je Amazon predstavio 2022. godine, dolazi sa olovkom koja omogućava korisnicima da prave beleške, prave liste obaveza i pišu direktno na stranicama knjige koju čitaju.

shutterstock-kindle.jpg
Shutterstock 

Sa novom funkcijom vođenja beleški, koja se zove Active Canvas, korisnici mogu i da prave beleške direktno na stranicama e-knjige i tekst će se automatski pomerati kako bi tekao oko nje. Takođe će moći da prave beleške na marginama knjige i da ih sakriju za kasnije.

Kindle Scribe uključuje još jednu novu funkciju koja koristi generativnu veštačku inteligenciju za sažimanje stranica beleški u jednu listu.

Kindle 001.jpg
Amazon 

Amazon je rekao da ova funkcija koristi Bedrock, softverski alat koji korisnicima omogućava pristup velikim jezičkim modelima iz Amazona i drugih kompanija poput Anthropic i Stability AI. Uređaj je sada dostupan za pretprodaju i isporučuje se 4. decembra.

Novi Kindle Paperwhite je brži od prethodnih modela, a takođe ima i veći ekran od 7 inča, u odnosu na 6,8 inča u prethodnoj verziji. Amazon kaže da je Kindle 12. generacije njegov najkompaktniji e-čitač ikada, sa svetlijim ekranom. Oba uređaja su dostupna od ove nedelje.