Zločin se sastojao od stvaranja lažnih ljubavnih afera putem video poziva, gde su prevaranti koristili veštačku inteligenciju kako bi izgledali kao atraktivne žene. Žrtve, verujući da su započele prave romantične veze, postajale su mete sofisticiranih prevara.

Policija Hong Konga uhapsila je više od 20 članova grupe koja je stajala iza ove prevare, uključujući 21 muškarca i 6 žena, starosti između 21 i 34 godine, nakon racije u jednom industrijskom prostoru u gradu. Većina osumnjičenih su bili visoko obrazovani, mnogi su diplomirali digitalne medije i tehnologiju na lokalnim univerzitetima.

shutterstock-deepfakes--4.jpg
Shutterstock 

Grupa je, u saradnji sa IT stručnjacima iz inostranstva, kreirala lažnu platformu za trgovinu kriptovalutama, gde su žrtve bile primorane da investiraju novac.

Deepfake tehnologija, koja omogućava stvaranje lažnih video i audio zapisa uz pomoć veštačke inteligencije, postaje sve popularniji alat u rukama prevaranata. Prevara, poznata kao "klaonica svinja", odnosi se na dugoročne prevare gde se žrtve "gaje" kako bi poverovale u lažne investicione prilike. Ove vrste prevara postale su multimilijarderski posao, a deepfake tehnologija sada daje prevarantima novu moć u ubeđivanju svojih meta da odvoje velike sume novca.

shutterstock-deepfakes--2.jpg
Shutterstock 

Prevara se često započinjala jednostavnim SMS-om, u kojem prevarant, predstavljajući se kao atraktivna žena, šalje poruku tvrdeći da je pogrešno unela broj. Odatle bi započinjali online romanse, gradeći poverenje dok ne bi došlo do razgovora o zajedničkoj budućnosti. Organizacija je bila strogo podeljena na timove, pri čemu je svaka grupa bila odgovorna za određene korake prevare. Čak su imali i priručnik za obuku članova, koji je uključivao savete o tome kako najbolje iskoristiti emocije i poverenje žrtava.

Policija Hong Konga je dobila dojavu o ovoj prevari u avgustu, a nakon višemesečne istrage, uspeli su da razbiju grupu. Tokom racije zaplenjeno je više od 100 mobilnih telefona, luksuzni satovi i oko 26.000 dolara u gotovini.

shutterstock-deepfakes--1.jpg
Shutterstock 

Sve veća upotreba deepfake tehnologije stvara dodatne izazove za vlasti u suzbijanju ovakvih sofisticiranih prevara. Kako tehnologija napreduje, ne samo da prevaranti postaju sve ubedljiviji, već i prevare postaju teže za otkrivanje, što zahteva sve veću budnost od strane žrtava i nadležnih organa.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic