Naime, društvena mreža X je najavila izmene koje će omogućiti blokiranim korisnicima da i dalje mogu da vide objave onih koji su ih blokirali, ukoliko su te objave javne.

Ova promena, koja se očekuje da stupi na snagu uskoro, izazvala je burne reakcije i nezadovoljstvo među korisnicima platforme.

shutterstock-x-mreza-4.jpg
Shutterstock 

Korisnici društvene mreže su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog ove najave, ističući da blok funkcija nije samo sredstvo za izbegavanje neprijatnih interakcija, već ključni alat za zaštitu od uznemiravanja i potencijalno opasnih osoba. Jedan korisnik je upozorio: "Bezbroj ljudi će biti dovedeno u definitivnu opasnost", aludirajući na mogućnost da ovakva promena ugrozi bezbednost mnogih na platformi.

Ova promena blok funkcije na X-u može ugroziti ljude jer omogućava blokiranim korisnicima da prate aktivnosti onih koji su ih blokirali. To povećava rizik od uznemiravanja, progona i zloupotrebe informacija, narušava privatnost i stvara osećaj nesigurnosti kod korisnika koji očekuju da su zaštićeni ukoliko su nekoga blokirali.

 U svojoj objavi, inženjerski tim X-a je naveo da blokirani korisnici neće moći da lajkuju, odgovaraju ili dele objave, ali će i dalje imati pristup njihovom sadržaju ukoliko je postavljen kao javan. Ova odluka je opravdana time da bi, prema njihovim rečima, "blok funkcija mogla da bude zloupotrebljena za deljenje privatih informacija", pa bi korisnici trebalo da budu svesni ko ih blokira i zbog čega.

Mnogi su istakli da ova promena suštinski ukida razliku između blok i mute opcije, koja omogućava sakrivanje sadržaja bez obaveštavanja korisnika. Takođe, promene pod rukovodstvom Ilona Maska sve češće dovode do smanjenja transparentnosti na platformi, dok se ove odluke često povezuju direktno sa njegovim ličnim stavovima o slobodi izražavanja.

Iako tačan datum implementacije promena još nije poznat, očekuje se da će korisnici X-a, koji žele da izbegnu uznemiravanje, biti primorani da svoja podešavanja promene na privatni nalog ili pređu na alternativne platforme koje i dalje nude potpunu blok funkciju, poput Bluesky-a.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic