Ali kompanija je odbacila izveštaje koji su se tokom vikenda proširili na društvenim mrežama o obimu štete koju je nanela neimenovana osoba, rekavši da "sadrže neka preterivanja i netačnosti".

Bi-Bi-Si njuz je kontaktirao ByteDance da zatraži dodatne detalje o incidentu. Generativni AI model kineskog tehnološkog giganta Doubao ChatGPT je najpopularniji AI čet u zemlji.

shutterstock-2297594189.jpg
Shutterstock 

"Pojedinac je bio pripravnik u tehnološkom timu za komercijalizaciju i nema iskustva sa AI laboratorijom. Njihov profil na društvenim mrežama i neki medijski izveštaji sadrže netačnosti", navodi ByteDance u saopštenju.

Komercijalne online delatnosti kompanije, uključujući velike jezičke AI modele, nisu bile pod uticajem radnji stažista, dodala je kompanija.

shutterstock_byte dance (1).jpg
Shutterstock 

ByteDance je takođe demantovao izveštaje da je incident prouzrokovao više od 10 miliona dolara štete tako što je poremetio sistem za obuku veštačke inteligencije sastavljen od hiljada moćnih grafičkih procesorskih jedinica (GPU).

Osim što je otpustio osobu u avgustu, ByteDance je rekao da je obavestio univerzitetske i industrijske organe stažista o incidentu. ByteDance upravlja nekim od najpopularnijih aplikacija za društvene mreže na svetu, uključujući TikTok i njegov kineski ekvivalent Douijin.

shutterstock_byte dance (3).jpg
Shutterstock 

Naširoko se smatra liderom kada je u pitanju razvoj algoritama zbog toga koliko su njegove aplikacije privlačne korisnicima. Kao i mnogi njegovi parnjaci u Kini i širom sveta, gigant društvenih medija mnogo ulaže u veštačku inteligenciju.

Koristi tehnologiju za pokretanje svog Doubao četboksa, kao i mnogih drugih aplikacija, uključujući alatku za pretvaranje teksta u video pod nazivom Jimeng.

Izvor: BBC/Telegraf/Kurir/Darko Mulic