Evropska unija razmatra uvođenje kazni protiv Elona Muska zbog njegove nespremnosti da sarađuje u istrazi o pravilima moderacije sadržaja i oglašavanja na platformi X. Prema izveštaju Bloomberga, EU bi mogla uzeti u obzir i prihode SpaceX-a, Neuralink-a i The Boring Company kao deo Muskove neto vrednosti. Ako to učine, iznos kazni bi naglo porastao.

Neimenovani zvaničnici EU ukazali su u izjavi za Bloomberg na potencijalni skok kazni. EU je započela istragu protiv Muska i X-a 2023. godine nakon što je stupio na snagu novi Zakon o digitalnim uslugama.

shutterstock-dsa-2.jpg
Shutterstock 

U julu je komisija EU formalno utvrdila da je X obmanuo svoje korisnike i prekršio zakone EU. Problem je bila nova politika X-a da prodaje “autentičnost” bilo kome u obliku plave oznake i odbijanje transparentnosti u pogledu oglašavanja.

“Radujemo se vrlo javnoj borbi na sudu, kako bi ljudi u Evropi mogli saznati istinu”, rekao je Musk u objavi na X-u kao odgovor na odluku.

Kazne za Muskove navodne prekršaje bile bi 6% godišnjeg globalnog prihoda sajta. EU trenutno odlučuje da li bi tih 6% trebalo da se primeni na sve Muskove kompanije u potpunom vlasništvu, a ne samo na X.

Tesla je izuzeta jer je javna kompanija koju Musk ne kontroliše u potpunosti. Bloombergov izvor takođe je rekao da bi se kazna mogla u potpunosti izbeći ako bi Musk “zadovoljio zabrinutosti nadzornog organa”.

Poslednji put kada je Musk imao ovakvu borbu, popustio je. Ušao je u sukob sa Brazilom u avgustu oko politika moderacije sadržaja te zemlje. Sudija brazilskog vrhovnog suda želeo je da Musk poštuje zakone zemlje, ali je Musk oklevao.

shutterstock_Brazil X.jpg
Shutterstock 

Milijarder je, kao i uvek, tvrdio da je to pitanje slobode govora. Brazil je naveo da ima vrlo osnovne zahteve, kao što je da X imenuje stalnog pravnog predstavnika u Brazilu. Otprilike mesec dana, X je bio nedostupan u Brazilu.

Brazil je bio jedno od najvećih tržišta za X i to je bio novac koji Musk nije mogao priuštiti da izgubi. Platio je 44 milijarde dolara za sajt 2022. godine. Sada vredi oko 10 milijardi dolara.

shutterstock_x nalog (1).jpg
Shutterstock 

Tradicionalni oglašivači su napustili platformu, a X sada prihvata novac od bilo koga ko plati, pa se na sajtu mogu videti plaćeni oglasi poput onih za piratske sajtove ili medicinski veb-sajt koji promoviše ivermektin kao zamenu za hemoterapiju. Musk je popustio i dao Brazilu ono što je želeo, a aplikacija se vratila.

Musk je takođe više puta popuštao zahtevima da cenzuriše X iz zemalja sa autoritarnijim zahtevima kao što su Turska i Indija. A u septembru je koordinisao sa Trampovom kampanjom da cenzuriše interni izveštaj kampanje o JD Vanceu. X je takođe zabranio Kena Klipenštajna, novinara koji je podelio izveštaj, ali je kasnije vratio njegov nalog.

Izvor: Gizmodo/Benchmark/Kurir/Darko Mulic