Kako svake godine prolazi, prevare i phishing napadi postaju sve sofisticiraniji, pronalazeći kreativne načine za ciljanje nesuđenih korisnika putem e-pošte, lažnih web lokacija, teksta i društvenih medija.

Sajber-kriminalci više ne ciljaju mega-korporacije kao što su AT&T, WazirX, Star Health i druge, već takođe plene pojedince kako bi ih prevarili svojim novcem i digitalnim identitetom. Iako su mnogi od nas oprezni kada posećuju novu web lokaciju ili kliknu na link od nasumične osobe, uvek je važno da ostanete na oprezu.

shutterstock_sajber napad (2).jpg
Shutterstock 

Izbegavajte korišćenje iste lozinke za sve web lokacije

Iako je korišćenje iste lozinke na svim web lokacijama prilično zgodno, to je takođe jedan od najčešćih načina na koje hakeri koriste da ukradu vaš digitalni identitet. Ako vas pogodi kršenje podataka, velike su šanse da će vaša lozinka biti na prodaju negde na mračnom webu. Ako ste neko ko koristi istu lozinku na svim web lokacijama, ovo može biti rizično jer hakeri mogu pokušati da iskoriste vašu adresu e-pošte da bi se prijavili i na druge usluge.

shutterstock-password-7.jpg
Shutterstock 

Zbog toga većina stručnjaka predlaže korišćenje različitih lozinki za različite web lokacije. U slučaju da ovo oduzima previše vremena ili ako ne želite da prolazite kroz muke oko pamćenja svih svojih lozinki, razmislite o korišćenju besplatnog menadžera lozinki, koji vam može pomoći da generišete nasumične lozinke, pa čak i da vam pomogne da automatski popunite kada pokušavate da prijavite se na web lokaciju.

Koristite multifaktorsku ili dvofaktornu autentifikaciju

Ova godina je bila jedna od najgorih godina u novijoj istoriji kada su u pitanju povrede podataka. U nekim slučajevima, neke od ovih povreda podataka su se desile jer su kompanije izbegavale da koriste višefaktorske (MFA) ili dvofaktorne (2FA) mehanizme autentifikacije.

shutterstock_2FA  (2).jpg
Shutterstock 

Uvek održavajte svoj softver ažurnim

Jedan od najčešćih načina na koji hakeri mogu da ukradu vaše podatke je korišćenje prednosti poznatih ranjivosti u softveru kao što su internet pretraživači. Dok neki od njih dolaze sa zaštitom protiv neovlašćenog pristupa i otkrivanjem neželjene pošte, mnogi su bespomoćni protiv nepoznatih pretnji.

shutterstock_software update.jpg
Shutterstock 

Međutim, svoju bezbednost na mreži možete poboljšati tako što ćete softver održavati ažurnim. Ne samo da nove verzije popularnog softvera uvode nove funkcije, već sadrže i bezbednosne ispravke i zakrpe, koje bi potencijalno mogle pomoći da se poprave bezbednosne rupe koje hakeri mogu da koriste za krađu informacija.

Koristite VPN na javnim mrežama

Od prodaje vaših navika pregledanja oglašivačima do omogućavanja vladama da vas špijuniraju, VPN-ovi imaju svoje nedostatke, ali su zaista korisni ako pretražujete internet na javnoj mreži.

shutterstock-vpn.jpg
Shutterstock 

Iako je većina web saobraćaja ovih dana šifrovana, neke web lokacije možda ne koriste najbolje bezbednosne prakse, VPN može da vam pomogne da lične informacije očuvate bezbednim. Ako ste zbunjeni koji VPN da koristite, evo liste nekih od dostupnih najbolje plaćenih VPN-ova.

Pratite URL adresu koju posećujete

Ovo može zvučati dosadno i može biti irelevantno za ljude koji pretražuju ograničen broj web lokacija, uverite se da imate naviku da dvaput proveravate URL adrese pre nego što kliknete na njih.

shutterstock_URL.jpg
Shutterstock 

Mnogi prevaranti sada pokušavaju da ukradu informacije tako što privlače korisnike da unesu svoje akreditive za prijavu na lažnu stranicu koja izgleda baš kao legitimna. Neki od najlakših načina da proverite URL adrese je da vidite da li koriste „https“ umesto „http“ i da obezbedite da pododeljak web lokacije ima isto ime kao originalni. Na primer. google.com je legitiman, ali google.secure.com nije.

Iako je internet veliko i zastrašujuće mesto, ovih 5 osnovnih saveta za bezbednost na mreži mogu vam pomoći da ostanete sigurni od većine prevara i pokušaja krađe identiteta. Međutim, ništa nije čvrsto, a možda ćete i dalje biti hakovani uprkos preduzimanju svih mera predostrožnosti.