Vaš skupi pametni telefon može biti pogođen mnogim bezbednosnim pretnjama, od „pecanja“ preko malvera do špijunskog softvera. Potreban je samo jedan uspešan napad da se opljačka vaš telefon, kompromituje vaše podatke, pa čak i ukrade vaš identitet.

Pa, kako se zaštititi?

U izveštaju o najboljim praksama za mobilne uređaje, Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) nudi savete kako da spreči hakere i napadače da napadnu vaš mobilni uređaj. Jedan metod je jednostavan - isključivanje i uključivanje telefona.

Nsa advises.jpg
NSA 

Spearphishing napadi mogu ciljati vaš telefon da instalira malver, dok eksploatacije bez klika mogu zaraziti vaš uređaj bez ikakve interakcije sa vaše strane. Savet NSA? Isključite telefon, a zatim ga ponovo uključite najmanje jednom nedeljno.

Ova jednostavna radnja može otežati hakerima krađu informacija sa vašeg telefona, iako agencija upozorava da to neće uvek sprečiti napad. NSA je u svom izveštaju navela nekoliko drugih pretnji koje mogu da utiču na vaš mobilni uređaj.

shutterstock-no-phones.jpg
Shutterstock 

Zlonamerne aplikacije mogu da zaraze vaš telefon. Zlonamerne Wi-Fi mreže mogu presresti i preusmeriti saobraćaj sa vašeg uređaja. Špijunski softver može da nadgleda audio i video razgovore na vašem telefonu.

Hakeri sa daljinskim pristupom vašem uređaju mogu da prikupljaju podatke o pozivima ili slanju poruka. Neko ko ima fizički pristup vašem telefonu, čak i nakratko, bi, naravno, mogao da instalira malver ili špijunski softver.

shutterstock_hakovanje.jpg
Shutterstock 

Postoji nekoliko načina da se zaštitite. NSA predlaže:

  • Ažurirajte svoje aplikacije. Obavezno ažurirajte svoje aplikacije i operativni sistem najnovijim bezbednosnim zakrpama.
  • Koristite zvanične prodavnice aplikacija. Instalirajte aplikacije samo iz zvaničnih prodavnica, kao što su Apple App Store ili Google Plai Store.
  • Izbegavajte da kliknete na veze ili priloge datoteka u e-porukama i tekstualnim porukama, jer su to uobičajeni načini za pokretanje malvera.
  • Pazite na javne Wi-Fi mreže i izbegavajte da im se pridružite kada je to moguće. 
shutterstock-vpn.jpg
Shutterstock 
  • Onemogućite Bluetooth. Isključite Bluetooth kada ga ne koristite da biste sprečili da se neovlašćeni uređaj poveže sa vašim telefonom.
  • Koristite bezbednu lozinku. Napravite jaku lozinku sa najmanje šest cifara da biste zaključali i otključali telefon.
  • Iskoristite biometriju. Omogućite ugrađeno skeniranje lica ili otiska prsta na uređaju za veću sigurnost i udobnost.
  • Koristite pouzdanu dodatnu opremu. Koristite samo originalne kablove za punjenje ili dodatnu opremu za punjenje od pouzdanog proizvođača. Izbegavajte javne USB stanice za punjenje.
  • Isključite usluge lokacije kada nisu potrebne
shutterstock-mobile-reboot.jpg
Shutterstock 

Pored usvajanja sugestija NSA, možete se obratiti i namenskoj aplikaciji koja će vam pomoći u bezbednosti na mobilnom uređaju. Jedna aplikacija koju vredi instalirati je iVerify, bezbednosni skener koji će pretražiti vaš uređaj u potrazi za malverom i uveriti se da koristite osnovne bezbednosne funkcije na vašem iPhone ili Android telefonu.

„Pretnje mobilnim uređajima su sve prisutnije i sve su veće po obimu i složenosti“, navodi NSA u svom izveštaju. „Korisnici mobilnih uređaja žele da u potpunosti iskoriste prednosti dostupnih na tim uređajima, ali mnoge funkcije pružaju praktičnost i mogućnosti, ali žrtvuju bezbednost. Ovaj vodič za najbolje prakse opisuje korake koje korisnici mogu da preduzmu da bi bolje zaštitili lične uređaje i informacije.“