Ranije ovog meseca, više od deset američkih država tužilo je TikTok zbog tvrdnji da je aplikacija dizajnirana tako da izaziva zavisnost kod dece i da ugrožava njihovo mentalno zdravlje. Kentaki je bila jedna od više država koje su podnele tužbe protiv TikToka zbog uticaja aplikacije na tinejdžere i mlade korisnike, nakon dvogodišnje nacionalne istrage o aplikaciji.

Prema ekskluzivnom izveštaju NPR-a, u svakoj od zasebnih tužbi, državni regulatori su podneli desetine redigovanih internih dokumenata TikToka – koji su zatamnjeni za javnost – nakon što su potpisali ugovore o poverljivosti sa kompanijom.

shutterstock-tiktok.jpg
Shutterstock 

 Međutim, u tužbi koju je podneo Kentaki, redigovanje je bilo neispravno, pa su inkriminišući interni dokumenti TikToka slučajno postali javni.

Prema NPR-u, otkriveno je trideset stranica dokumenata koji pokazuju da su izvršni direktori TikToka bili svesni zavisničke prirode aplikacije i koliko je štetna za decu i tinejdžere.

Dokumenti sadrže sažetke unutrašnjih studija i komunikaciju između rukovodilaca TikToka u kojima razgovaraju o odgovorima na krize i načinima za poboljšanje aplikacije. Navodno, dokumenti pokazuju da direktori TikToka otvoreno govore o nizu opasnosti za decu na ovoj video aplikaciji.

shutterstock-tik-tok-dollars-1.jpg
Shutterstock 

Prema publikaciji, rukovodioci TikToka citirali su interno istraživanje koje je pokazalo da prosečan korisnik postaje zavisan nakon što pogleda 260 videa na platformi.

S obzirom na to da većina videa na TikToku traje oko osam sekundi, državni istražitelji iz Kentakija su izračunali da dete može postati zavisno nakon samo 35 minuta korišćenja aplikacije.

shutterstock-2297594189.jpg
Shutterstock 

„Niz negativnih efekata na mentalno zdravlje“

NPR navodi da su u jednom od novootkrivenih unutrašnjih dokumenata zaposleni u TikToku opisali kako intenzivno korišćenje aplikacije "korelira sa nizom negativnih efekata na mentalno zdravlje kao što su gubitak analitičkih sposobnosti, formiranje memorije, kontekstualno razmišljanje, dubina razgovora, empatija i povećana anksioznost."

Prema unutrašnjim dokumentima, u TikToku se raspravljalo o tome kako su funkcije aplikacije dizajnirane i promovisane da pomognu korisnicima da ograniče vreme provedeno na ekranu, prvenstveno shvaćene kao strategija za "unapređenje poverenja javnosti", a ne kao efektivan način za smanjenje korišćenja aplikacije.

Dokumenti takođe otkrivaju da je TikTok verovao da 95% korisnika pametnih telefona mlađih od 17 godina koristi aplikaciju. Ipak, TikTok je često imao poteškoća u brzom uklanjanju korisnika mlađih od 13 godina, što je minimalna starosna granica za aplikaciju.

06-profimedia0551430257.jpg
Profimedia 

U izjavi za NPR, portparol TikToka Aleks Haurek brani bezbednosne mere kompanije za decu i osuđuje obelodanjivanje nekada javnog materijala koji je sada zapečaćen.

"Veoma je neodgovorno od strane NPR-a da objavi informacije koje su pod sudskim pečatom", kaže Haurek u izjavi. "Nažalost, ova žalba izvlači pogrešne citate iz konteksta i koristi zastarele dokumente kako bi iskrivila našu posvećenost bezbednosti zajednice."

Ova najnovija otkrića stižu dok TikTok vodi borbu protiv zakona koji je usvojio Kongres, a koji bi zabranio aplikaciju u SAD u januaru, osim ako njegova kineska matična kompanija ByteDance ne pristane na prodaju.

Izvor: Petapixel/Kurir/Darko Mulic