Naknada izvršnog direktora Microsofta Satie Nadele porasla je za 63% na 79,1 milion dolara za finansijsku godinu završenu 30. juna i verovatno bi bila veća bez njegove intervencije.

Šef softverskog giganta primio je platu od 2,5 miliona dolara, 71,2 miliona dolara nagrada za akcije, 5,2 miliona dolara gotovinskog podsticaja i 170.000 dolara druge kompenzacije. Isplaćeno mu je ukupno 48,5 miliona dolara u prethodnoj finansijskoj godini.

shutterstock_Satya Nadella (1).jpg
Shutterstock 

Nadela je bio planiran i za gotovinski podsticaj od 10,7 miliona dolara, ali je zatražio manje od odbora nakon nekoliko velikih kršenja sajber bezbednosti u tom periodu.

„Gospodin Nadela se složio da je učinak kompanije bio izuzetno snažan, ali je, razmišljajući o njegovoj ličnoj posvećenosti bezbednosti i njegovoj ulozi generalnog direktora, zatražio od odbora da razmisli o odstupanju od utvrđenih pokazatelja učinka i smanji njegov novčani podsticaj kako bi odražavao njegovu ličnu odgovornost za fokus i brzinu koji su potrebni za izazove u današnjem pejzažu sajber bezbednosti“, navodi se u dokumentu.

shutterstock_Satya Nadella (2).jpg
Shutterstock 

Nadelina nagrada za akcije vredela je 39 miliona dolara za prethodnu godinu. Akcije Microsofta su porasle za više od 30% u 12 meseci do juna, povećavši svoju tržišnu vrednost na 3 triliona dolara.

Akcije su imale odličan rast jer su se investitori kladili da će Microsoft, investitor u proizvođaču ChatGPT OpenAI, biti pobednik buma veštačke inteligencije.

shutterstock-2248134023.jpg
Shutterstock 

Prihod je skočio 16% na 245 milijardi dolara u tom periodu, što je povećalo operativni prihod za 24% na 109 milijardi dolara.

Nadelina kompenzacija je uporediva sa onima drugih lidera Big Tech-a. Izvršni direktor Apple-a Tim Cook je dobio 63,2 miliona dolara za prošlu finansijsku godinu kompanije, dok je izvršni direktor Nvidie Jensen Huang keširao 34,2 miliona dolara.