Prelepa čorba od ostriga i svežeg bakalara u sosu od semenki luka - ovo se danas jede u ekskluzivnim restoranima, ali se jelo i pre 6.000 godina

LONDON - Al‘ se nekad dobro jelo, baš!
Volite ukusnu čorbu od ostriga i svežeg bakalara u sosu od semenki luka? Danas za ovo morate dobro da ispraznite džepove jer se može jesti samo u skupom restoranu, a ovo jelo se spremalo i konzumiralo i pre 6.000 godina u severnoj Evropi, otkrivaju naučnici. Naime, arheolozi su pronašli direktni dokaz da su neolitski ljudi u ovom delu sveta u svojoj ishrani koristili mnoge začine.

Revolucija

Pre 60 vekova, tvrde naučnici, desila se prava revolucija u kulinarstvu, jer su ljudi počeli masovno da koriste začine i prelive. Njihova kuhinja, otkriveno je, nije bila ništa manje sofisticirana od onog što većina ljudi danas jede.
- Lovci-sakupljači na prelasku ka poljoprivrednom načinu života imali su veoma prefinjen pristup kuvanju - kaže Hejli Sol, bioarheolog s univerziteta Jork u Velikoj Britaniji.

Prvi dokazi

Inače, otkriće je nastalo kad su bioarheolozi pronašli fitolite - mikroskopske fragmente silicijuma, koji se stvaraju vekovima između ostataka ćelija davno umrlih biljaka. Tim Hejlija Sola je iz lonaca za kuvanje starih 60 vekova, pronađenih na severu Nemačke i Danske, pronašao fitolite dugačke između pet i 11 mikrometara koji pripadaju jednoj vrsti biljke iz porodice luka (Alliaria petiolata).

- Ovo je najraniji poznati dokaz o postojanju začina u evropskoj neolitskoj kulturi. Najbolja stvar u vezi s ovim otkrićem jeste to što smo dokaze pronašli na samim posudama koje su praistorijski ljudi koristili za pripremanje hrane. Ovo je neoboriv dokaz da su semenke kuvane zajedno s drugom hranom. Većina posuda sadržala je i ostatke morskih životinja - kaže Endrju Ferbern, arheolog s Univerziteta u Brizbejnu, član tima koji izučava nalazišta.