MOŽDANI ČIP NEURALINKA BIĆE USKORO UGRAĐEN U PACIJENTA BROJ 2: Elon Musk kaže da "ljudima daje super moći"

Shutterstock

Neuralink, "pokretač mozga i računara" Elona Muska, uskoro će ugraditi svoj uređaj novom pacijentu. Tehnologija omogućava paralizovanim pojedincima da kontrolišu digitalne uređaje putem moždanih signala, sa ciljem da se broj primalaca poveća na visoke jednocifrene brojke do kraja godine.

Neuralink, kompanija Elona Maska će implantirati svoj uređaj drugom ljudskom pacijentu za oko nedelju dana, potvrdili su najviši rukovodioci kompanije. Do sada je Noland Arbo iz Arizone jedina osoba koja je primila implantat moždanog čipa, ali Musk kaže da se nada da će ovaj broj porasti na visoke jednocifrene brojke do kraja ove godine.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Značajno je da je Arbo primio implant nakon što je doživeo nesreću koja ga je paralizovala 2016. godine. Kompanija je u maju obavestila da su se male žice unutar Arboa povukle iz položaja. Međutim, tokom nedavnog brifinga, Musk je rekao da je implant postao "manje-više veoma stabilan".

Sada tek sada prelazimo na našeg drugog Neuralink pacijenta... Ali nadamo se da ćemo ove godine imati visoke jednocifrene brojke, ako stvari budu dobro išle, rekao je Musk.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Neuralinkov izvršni direktor Dongjin, govoreći o moždanom implantu je rekao: „Kada uradite operaciju mozga, potrebno je neko vreme da tkiva uđu i učvrste niti na mestu, a kada se to desi, sve je stabilno.“

Rukovodioci Neuralink-a rekli su da kompanija preduzima mere za smanjenje rizika poput oblikovanja lobanje i smanjenja koncentracije ugljen-dioksida u krvi na normalne nivoe.

U međuvremenu, Musk je na brifingu u sredu izjavio da je dugoročni cilj Neuralinka da „ublaži duži civilizacijski rizik od veštačke inteligencije". On je rekao da Neuralink može pomoći u stvaranju „bliže simbioze između ljudske inteligencije i digitalne inteligencije".

Shutterstock 
foto: Shutterstock

ŠTA RADI NEURALINK IMPLANT?

Neuralinkov moždani implantat omogućava paralizovanim pacijentima mogućnost da koriste digitalni uređaj koristeći samo svoj mozak. Uređaj funkcioniše tako što koristi prednosti sićušnih žica da uhvati signale iz ljudskog mozga i prevede ih u radnje poput pomeranja kursora na ekranu računara.

U video snimcima koje je Neuralink do sada delio, Arbaugh je mogao da igra video igrice, da pretražuje internet i da pomera kursor na svom laptopu bez mrdanja prsta.