KAKAV NOKAUT ZA BOOKING! Iz EU zemlje im stiže kazna od 448 miliona evra - EVO I ZBOG ČEGA

Shutterstock

Španska antimonopolska agencija kaznila je Booking.com sa 413,2 miliona evra (448 miliona dolara) zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu od 2019.

Regulator, CNMC (Nacionalna komisija za tržišta i konkurenciju), saopštio je u utorak da je nametnuo dve kazne od 206,6 miliona evra Booking.com-u, jedinici Booking Holdings-a, koja je na njujorškoj berzi, jer je iskoristila svojih 70% do 90% tržišnog udela kako bi nametnuli nepravedne uslove hotelima i ograničili konkurenciju drugih provajdera usluga online rezervacija.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Postupak je proizašao iz dve žalbe koje su podnele Špansko udruženje hotelskih menadžera (AEDH) i Madridsko hotelsko poslovno udruženje 2021.

CNMC je saopštio da web lokacija za rezervacije zabranjuje hotelima da nude niže cene na sopstvenim sajtovima nego na Booking.com, dok jednostrano nameće popuste na cene hotelskih soba bez konsultacija sa hotelima. Booking.com takođe primorava španske hotele da tuže Holandiju u slučaju sukoba, saopštio je CNMC.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Da bi zadržao svoj veliki tržišni udeo, Booking.com nudi pogodnosti hotelima koji mu donose više naknada, ograničavajući mogućnost alternativnih provajdera usluga da ubede hotele da rade sa njima.

Kompanija koja pruža usluge online rezervacija može da se žali na kaznu u španskom višem sudu.