GOOGLE PIXEL 9 PRO FOLD VS GALAXY Z FOLD 6: Koji Android telefon je superiorniji?

Shutterstock

"Sklopivi" ratovi su u toku, a Samsung se i dalje suočava sa oštrijom konkurencijom. I jedan od njegovih najvećih konkurenata biće Google Pixel 9 Pro Fold, koji će biti veći, svetliji i mnogo tanji od Galaxy Z Fold 6.

Do sada smo naučili mnogo o Pixel 9 Pro Fold-u, uključujući mnoge njegove softverske trikove u skladu sa Google-ovim stalnim fokusom na AI. Ali čak i na hardverskom nivou, Google-ov sledeći sklopivi uređaj izgleda mnogo uzbudljiviji nego što mu se pripisuje.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Prema brojnim informacijama, Pixel 9 Pro Fold će biti jedan od najtanjih sklopivih uređaja na tržištu. To je sa merenjem od 10,5 mm, 1,6 mm tanje od oba prethodna Pixel Fold.

U međuvremenu, Google takođe značajno trudi da poboljšava specifikacije unutrašnjeg ekrana. Sama ploča više nema velike okvire na vrhu i dnu, a takođe meri 8 inča. To ga takođe čini najvećim sklopivim u stilu knjige koji se prodaje.

Taj ekran će takođe biti ultra svetao sa 2.700 nita, što je drastično poboljšanje u odnosu na originalni Pixel Fold od samo 1.450 nita. Međutim, ovo bismo uzeli sa rezervom, jer druge informacije pominju maksimalnu osvetljenost od 1.600 nita (ali to curenje informacija se odnosi samo na HDR osvetljenost, gde originalni Fold dostiže vrhunac od 1.000 nita).

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Međutim, ako se sve ovo ostvari, to je prilično impresivno dostignuće za Google u odnosu na Samsungov novi Galaxy Z Fold 6. U poređenju sa tim još uvek odličnim, ali generalno razočaravajućim sklopivim, Google-ov Pixel 9 Pro Fold bi imao veći, svetliji ekran, sve dok je tanji.

Google bi takođe pobedio na bateriji sa 4.650 mAh u Pixel-u do Samsung-ovih 4.400 mAh, kao i na kamerama, pri čemu bi Pixel zadržao isto podešavanje kao i prošlogodišnji Fold koji je pobedio takođe nepromenjeno podešavanje sa Galaxy Z Fold 5. Plus, Google-ovo podešavanje će podržavati bezbedno otključavanje licem.

Sa prošlogodišnjim Pixel Fold-om, jednostavno dosta korisnika je bilo impresionirano time što je Google sastavio sklopivi uređaj koji je bio privlačan. Na kraju, najveći problem sa uređajem je jednostavno bio Tensor G2 čip unutra, koji nije mogao da izdrži toplotu, bukvalno, unutar sklopivog pametnog telefona.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ali čak i prvi Pixel Fold je bio tehnički veoma impresivan. Imao je jedan od najtanjih profila, ukratko, od svih sklopivih kamera, a još uvek ima jednu od najboljih kamera na sklopivom. Sa Pixel 9 Pro Fold, još uvek loše nazvanim nastavkom Pixel Fold-a, Google samo udvostručuje te pobede.

Pixel 9 Pro Fold zaista pojačava ono što smo u poslednje vreme govorili o Samsungu, pri čemu kompanija jednostavno ignoriše svoju bivšu ulogu sklopivog inovatora. Jedno je da Samsung zaostaje za konkurencijom u Kini, ali je druga stvar da kompanija ne uspe da pobedi Google, koji je samo u svojoj drugoj generaciji sklopivog izdanja.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Samsung je stavio sklopive uređaje na mapu, ali nedostatak ambicije ga ostavlja mrtvim u vodi.

Naravno, ostaje da se vidi da li će Pixel uspešno sleteti. Problem sa originalnim Pixel Fold-om bio je u tome što Google nije imao iskustva ili bolne tačke koje bi popravio. Kao takav, super-reflektivni ekran, dosadni nabori, teška težina i loše upravljanje toplotom Pixel Fold-a ostavili su Galaxy Z Fold 5 kao bolju opciju.