ČEKA LI NAS INTERNET KOJI JE NEMOGUĆE HAKOVATI? Sve o kvantnim, ultra-sigurnim mrežama - ova sila ulaže mnogo u njih

Shutterstock

Univerzitet Heriot-Vat predvodi novi istraživački projekat fokusiran na razvoj sigurnog kvantnog interneta, podržan značajnim ulaganjem britanske vlade.

Velika Britanija je odabrala Univerzitet Heriot-Vat da predvodi inovativni projekat za stvaranje kvantnog interneta budućnosti. Cilj je razvoj tehnologije koja će omogućiti ultra-sigurne komunikacione mreže, koristeći kvantne principe za neprobojnu enkripciju. Ovaj projekat je deo šire inicijative koja uključuje pet novih kvantnih tehnoloških centara, uz ukupno ulaganje od 160 miliona funti, sa ciljem da Velika Britanija ostane lider u oblasti kvantne tehnologije.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Kvantna tehnologija koristi jedinstvena svojstva subatomskih čestica kako bi postigla funkcionalnosti koje su nedostižne trenutnim tehnologijama. Iako je složena, njena primena obećava revolucionarne promene u mnogim aspektima života, od farmaceutskih istraživanja do razvoja novih materijala.

IQN centar će se fokusirati na kreiranje velikih kvantnih mreža koje mogu distribuirati kvantnu zapletenost, čime će se omogućiti razvoj sigurne komunikacione mreže otporne na hakovanje. Pored toga, kvantne mreže će povezivati kvantne procesore nove generacije, pružajući ogromnu računarsku snagu i omogućavajući napredna istraživanja.

Uvođenje kvantnog interneta obećava neviđene nivoe sigurnosti, omogućavajući komunikaciju otpornu na sve vrste sajber napada. Ovo je posebno važno u eri kada sajberkriminal predstavlja sve veću pretnju.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Pored sigurnosti, kvantni internet će omogućiti povezivanje kvantnih računarskih resursa, što će revolucionisati oblasti poput zdravstva, ubrzavajući otkrivanje lekova i omogućavajući personalizovane planove lečenja. Takođe će unaprediti veštačku inteligenciju, monitoring životne sredine i navigacione sisteme.

Univerzitet Heriot-Vat igra ključnu ulogu ne samo u okviru IQN centra, već i u tri druga nova kvantna centra. Ovi centri se bave kvantnim pozicioniranjem, navigacijom, vremenskim određivanjem, biomedicinskom senzorikom, kao i kvantnim snimanjem.

Pokretanje ovih centara predstavlja značajan korak za Veliku Britaniju, čime se zemlja pozicionira kao pionir u kvantnim tehnologijama. Očekuje se da će ovi centri podstaći preduzetništvo, razvoj radne snage i doprinose regulativi u brzo rastućoj kvantnoj industriji.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Industrijska saradnja je ključni element ovog projekta, sa preko 40 neakademskih partnera koji uključuju startapove, multinacionalne korporacije i organizacije poput Nacionalnog centra za sajber bezbednost. Ovi partneri pružaju značajnu podršku u prevođenju kvantnih inovacija u nove proizvode i usluge.

Pet novih kvantnih centara finansira UKRI Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), uz podršku drugih naučnih tela, sa ukupnim doprinosima partnera vrednim više od 54 miliona funti. Sekretar za nauku, inovacije i tehnologiju, Piter Kajl, istakao je značaj ovog ulaganja za unapređenje svakodnevnog života i razvoj ekonomije.

Velika Britanija teži da postane kvantno omogućena ekonomija do 2035. godine, a ovi centri predstavljaju ključni deo te strategije. Očekuje se da će podstaći značajan ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta u narednim godinama.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic