SUKOB GIGANTA: Reddit traži da Microsoft plati podatke za obuku AI-ja

Shutterstock

Reddit je počeo da blokira internet pretraživače kompanije s kojima nema ugovor o podacima, tako da su rezultati pretrage vidljivi na pretraživaču Google, ali ne i na Bingu kompanije Microsoft.

Stiv Hafman, izvršni direktor internet foruma Reddit, nakon sklapanja ugovora s kompanijama Open AI i Google o korišćenju podataka s foruma za obuku veštačke inteligencije (AI) pozvao je Microsoft i druge firme da, takođe, plate za podatke.

Shutterstock 
Reddit i Microsoft u sukobufoto: Shutterstock

Mi bez ovakvih ugovora nemamo nikakve informacije o tome kako se naši podaci prikazuju i šta se koristi, tako da sada moramo blokirati kompanije koje ne pristaju na naše uslove”, naveo je Hafman.

On je posebno prozvao kompanije Microsoft, Anthropic i Perplexity koje, prema njegovim rečima, odbijaju pregovore o korišćenju podataka s Reddita.

Kako se navodi, Reddit je počeo blokirati internetske pretraživače kompanije s kojima nema ugovor o podacima, tako da su rezultati pretrage vidljivi u Googleovom pretraživaču, ali ne i u pretraživaču Bing kompanije Microsoft.

Shutterstock 
Microsoftfoto: Shutterstock

Sve više tradicionalnih medija traže da kompanije plate za korišćenje njihovog sadržaja za obuku modela vještačke inteligencije, prenosi portal The Verge.

“Mislim da se tradicionalna uloga pretraživača promijenila i on sada služi i za sumiranje podataka i obuku AI-ja, a na te promjene treba reagovati”, dodao je Hafman.

(Kurir.rs/aljazeera/M.J)