Adobe alat još jednom zaprepastio: Firefly poseduje veštačku inteligenciju na većem nivou od konkurencije (video)

Shutterstock

Adobe je najavio da će Firefly Video Model biti dostupan kao samostalna aplikacija u beta verziji kasnije ove godine, i prikazao nam za šta je on sve sposoban.

Firefly Video Model, novi model veštačke inteligencije (AI) sposoban za generisanje video sadržaja, kompanija Adobe je zvanično prikazala prekjuče i odmah izazvala gomilu radoznalih pogleda. Softverski gigant je prvi put najavio razvoj ovog video modela u aprilu, a sada su podeljeni dodatni detalji o istom.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ovaj veliki jezički model (LLM) će moći da generiše video sadržaje na osnovu tekstualnih upita, kao i ulaza u obliku slika. Korisnici će takođe moći da generišu video zapise iz različitih uglova kamere, stilova i efekata. Kompanija je takođe navela da će video model biti dostupan u beta verziji kasnije ove godine.

U objavi za medije, kompanija je detaljno opisala mogućnosti ovog AI video modela. Podeljen je i YouTube video kako bi se prikazale njegove funkcije. Nakon lansiranja, Firefly Video Model će se pridružiti postojećim Adobe generativnim modelima, uključujući Image Model, Vector Model i Design Model.

Na osnovu ovog YouTube videa, čini se da Firefly Video Model može generisati video zapise kako iz tekstualnih, tako i iz ulaza zasnovanih na slikama. To znači da će korisnici moći da napišu detaljan upit ili podele sliku kao referencu za izlazni video.

Adobe alat još jednom zaprepastio: Firefly poseduje veštačku inteligenciju na većem nivou od konkurencije (video)  Youtube

Korisnici će takođe moći da postavljaju složene zahteve poput više uglova kamere, svetlosnih uslova, stilova, zumiranja i pokreta, kako je navedeno. Zanimljivo je da su video zapisi generisani pomoću veštačke inteligencije koje je kompanija podelila uporedivi sa onima koji su najavljeni uz OpenAI-jev Sora model.

Firefly Video se može produžiti uz Generative Extend funkciju

Pored toga, kompanija je demonstrirala i funkciju Generative Extend, koja je prvi put otkrivena (ali nije prikazana) u aprilu. Ova funkcija omogućava korisnicima da produže trajanje snimka dodavanjem dodatnih kadrova. Ovi kadrovi se generišu pomoću veštačke inteligencije uzimajući reference iz prethodnih i narednih kadrova. To može pružiti urednicima opciju da produže video ili omoguće kameri da se zadrži na kadru nekoliko sekundi duže.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Pozivajući se na Aleksandra Kostina, potpredsednika generativne AI tehnologije u kompaniji Adobe, The Verge izveštava da je maksimalno trajanje video zapisa generisanih uz pomoć AI tehnologije ograničeno na pet sekundi, što je u skladu sa sličnim alatima na tržištu. Zanimljivo je da će Firefly Video Model biti dostupan kao samostalna aplikacija, ali će biti integrisan i u Creative Cloud, Experience Cloud i Adobe Express radne tokove.

Takođe, kompanija tvrdi da je AI video model “komercijalno siguran” i da je obučen isključivo na licenciranom sadržaju, podacima dostupnim u javnom domenu i onima preuzetim sa Adobe Stock platforme. Softverski gigant je takođe naglasio da ovaj AI model neće biti obučen na korisničkim podacima.

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic