Zabranjeni državni ruski mediji na WhatsApp-u i Facebook-u! Meta napravila drastičan korak zbog „stranog mešanja“

Zabrana od strane kompanije Meta, koja poseduje WhatsApp, Instagram i Facebook, dolazi nakon što su Sjedinjene Države optužile državnu emiter RT da tajno finansira kampanje uticaja na društvenim medijima.

Shutterstock, Screenshot

Meta je rekla da zabranjuje ruske državne medije u svojim aplikacijama širom sveta zbog „aktivnosti stranog mešanja“, kasno u ponedeljak, 16. septembra. „Posle pažljivog razmatranja, proširili smo našu tekuću primenu protiv ruskih državnih medija“, rekla je Meta u odgovor na upit agencije Frans pres (AFP).

„Rossiya Segodnya, RT i drugi povezani entiteti su sada zabranjeni za naše aplikacije širom sveta zbog aktivnosti stranog mešanja“, rekla je Meta, čije aplikacije uključuju Facebook, Instagram, WhatsApp i Threads.

Shutterstock 

Zabrana je usledila nakon što su Sjedinjene Države optužile RT i zaposlene u državnoj medijskoj kući da usmeravaju 10 miliona dolara preko filijala za tajno finansiranje kampanja uticaja na kanalima društvenih medija, uključujući TikTok, Instagram, X mrežu i Youtube, prema nezapečaćenoj optužnici.

RT je bio primoran da prekine formalne operacije u Britaniji, Kanadi, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama zbog sankcija nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, prema optužnici otkrivenoj u Njujorku, američki tužioci citirali su glavnog urednika RT-a rekavši da je stvorio „čitavu imperiju tajnih projekata“ dizajniranih da oblikuju javno mnjenje u „zapadnoj publici“.

Tajna podrška sadržaja

Jedan od tajnih projekata uključivao je finansiranje i usmeravanje kompanije za kreiranje online sadržaja u Tenesiju, navodi se u optužnici. Od pokretanja krajem 2023. godine, američka operacija kreiranja sadržaja koju podržava Rusija objavila je skoro 2.000 video snimaka koji su zabeležili više od 16 miliona pregleda samo na Youtubu, navodi se u optužnici.

Shutterstock 

Tužioci su naveli proizvođača sadržaja koji se ljuti zbog pritiska kompanije da početkom ove godine objavi video snimak „poznatog američkog političkog komentatora koji posećuje prodavnicu u Rusiji. Kompanija nikada nije otkrila gledaocima da je video finansirala RT, rekli su američki tužioci.

„RT je vodio kampanje zlonamernog uticaja u zemljama koje se protive njegovoj politici, uključujući Sjedinjene Države, u nastojanju da poseje domaće podele i na taj način oslabi protivljenje ciljevima Vlade Rusije“, tvrde tužioci u optužnici.

Opunomoćenici i plaćenici

Rusija je najveći izvor operacija tajnog uticaja na platformi Meta od 2017. godine, a takvi napori na obmanjujućim onlajn uticajima su se pojačali nakon ruske invazije na Ukrajinu, prema izveštajima o pretnjama koje redovno objavljuje ovaj gigant društvenih medija.

Efekan Akyuz / Zuma Press / Profimedia 

Meta je ranije zabranila Federalnu novinsku agenciju u Rusiji da bi sprečila aktivnosti stranog mešanja ruske agencije za istraživanje interneta. Mogućnosti RT-a su proširene početkom prošle godine, a ruska vlada ih je poboljšala „sajber operativnim sposobnostima i vezama sa ruskim obaveštajnim službama“, navodi se u nedavnom saopštenju američkog Stejt departmenta. Sajber sposobnosti bile su fokusirane prvenstveno na uticaj i obaveštajne operacije širom sveta, navodi Stejt department.

Informacije prikupljene tajnim operacijama RT-a stižu do ruskih obaveštajnih službi, ruskih medija, ruskih plaćeničkih grupa i drugih „proki oružja“ ruske vlade, tvrde Sjedinjene Države.

Stejt department je saopštio da je angažovan u diplomatskim naporima da informiše vlade širom sveta o ruskoj upotrebi RT-a za obavljanje tajnih aktivnosti i ohrabri ih da preduzmu mere za ograničavanje „sposobnosti Rusije da se meša u inostrane izbore i nabavi oružje za svoj rat protiv Ukrajine. "