Maskov projekat slepima vraća vid! Uređaj Neuralinka dobio oznaku "probojni", najavljuje revoluciju

Neuralink, startup za čipove za mozak Elona Muska, saopštio je u utorak da je njegov eksperimentalni implant za vraćanje vida dobio oznaku „probojni uređaj“ američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Shutterstock

FDA-ova probojna oznaka se daje određenim medicinskim uređajima koji pružaju lečenje ili dijagnozu stanja opasnih po život. Ima za cilj da ubrza razvoj i pregled uređaja koji su trenutno u razvoju.

Eksperimentalni uređaj, poznat kao Blindsight, „omogućiće čak i onima koji su izgubili oba oka i optički nerv da vide“, rekao je Musk, u postu na X-u.

Osnovan 2016. od strane Muska i grupe inženjera, Neuralink gradi interfejs moždanog čipa koji se može implantirati u lobanju, za koji kaže da bi na kraju mogao pomoći pacijentima sa invaliditetom da se ponovo kreću i komuniciraju, kao i da povrate vid.

Neuralinkov uređaj ima čip koji obrađuje i prenosi neuronske signale koji se mogu preneti na uređaje poput računara ili telefona.

Startup odvojeno testira implantat dizajniran da paralizovanim pacijentima pruži mogućnost da koriste digitalne uređaje samo razmišljajući, što bi moglo da pomogne ljudima sa povredama kičmene moždine.

Shutterstock 

Očekuje se da će ovo ispitivanje uključiti tri pacijenta da procene svoj uređaj u studiji koja će trajati nekoliko godina, prema detaljima u bazi podataka kliničkih ispitivanja američke vlade.

Ranije ove godine, Neuralink je uspešno implantirao uređaj drugom pacijentu, koji ga je koristio za igranje video igrica i učenje kako da dizajnira 3D objekte.