Veliki skandal Amazona: "Naduvali" cene, lažirali popuste pa prevarili hiljade kupaca?

U tužbi se navodi da je kompanija obmanula kupce pokazujući "naduvane" cene za Fire televizore.

Shutterstock Amazon tužba

Amazon se suočava sa grupnom tužbom koja optužuje kompaniju za obmanjujuće prakse određivanja cena. U tužbi se navodi da je Amazon prevario kupce tako što je pokazao 'naduvane' cene za Fire televizore, čime su popusti izgledali značajniji nego što su zapravo bili.

Tužba je podneta američkom Okružnom sudu za zapadni okrug Vašingtona i tvrdi da je kompanija redovno usvajala ovu praksu, nazivajući je „upornom i jednoobraznom šemom“. U tužbi se navodi da je Amazon kreirao „lažne cene“ za sopstvene Fire televizore, čineći očigledne „popuste“ varljivim.

Shutterstock 

Dalje optužuje kompaniju da je prevarila svoje kupce da kupe Fire TV tako što je izostavila "kritične informacije" u vezi sa dužinom prodaje i kada je cena na listi zapravo bila u upotrebi. To je navodno dovelo do toga da kupci Amazona potroše „više novca nego što bi inače da nije bilo navodnih vremenski ograničenih povoljnosti“. U tužbi se tvrdi da „mnogi Fire TV-i nisu bili ni blizu oglašenih cena na listi godinu dana ili više“.

U tužbi se navodi kršenje Vašingtonskog zakona o zaštiti potrošača, koji zabranjuje „nepoštene metode konkurencije i nepoštene ili obmanjujuće radnje ili prakse u obavljanju bilo koje trgovine ili trgovine“. Tužilac David Ramirez traži kompenzaciju i kaznenu odštetu, pored zabrane da se Amazon zaustavi u nastavku navodne prakse. Tužbom se traži kompenzacija štete "u iznosima koje odredi sud i/ili porota" i prejudicirana kamata na sve dosuđeno.

Shutterstock 

Tužba se poziva na sličan slučaj u Kaliforniji iz 2021. godine u kojem je Amazonu zabranjeno da koristi lažne ili obmanjujuće cene u svom oglašavanju. Kompanija je takođe pristala da plati oko 2 miliona dolara kazne i restitucije kao deo tog poravnanja. Što se tiče ovog slučaja, još uvek je rano da se zna epilog.

Portparol Amazona je odbio da komentariše slučaj.