National Geographic Kids izdvojio je nekoliko interesantnih činjenica o hrani, toliko neverovatnih da su ih mnogi dugo smatrali mitovima.

Od koje namirnice je moguće napraviti dijamant?

Koja hrana nema rok trajanja? Kako Japanci uzgajaju omiljenu letnju prirodnu poslasticu u obliku srca?

Od putera od kikirija može se napraviti dijamant, piše National Geographic Srbija.

Den Frost iz Geoinstituta u Bajernu u Nemačkoj mukotrpno radio na tome da replikuje kompeksne kristalne strukture koje se mogu naći u donjem omotaču Zemlje. Mislio je da proces može da izvuče ugljen-dioksid u reakciji koja esktrahuje kiseonik i - zbog velikih pritisaka - izbacuje ugljenik napolje u vidu dijamanata. Previš oslobođenog vodonika je uništilo eksperiment, ali je on uspeo da napravi dijamant!

lubenica-kockaste-lubenice.jpg
Profimedia 


U Japanu možete kupiti lubenicu u obliku srca.

Kao i širom sveta, u ovoj zemlji Dalekog istoka lubenica je jedan od najpopularnijih letnjih plodova, a Japanci je koriste i u igri suikavari, u kojoj se ovo povrće koristi kao pinjata. Ipak, to nije najinteresantnije u vezi s lubenicama u Japanu: neke od njih su, naime, toliko lepe da se uopšte ne jedu. Reč je o lubenicama u obliku piramide i srca, koje se uzgajaju u posebnim kalupima.

zanimljivosti-o-hrani.jpg
Profimedia 


Kinezi su jeli nudle i pre 4.000 godine - i neke od njih su pronađene!

Jedno od omiljenih jela širom sveta bilo je specijalitet i na severozapadu današnje Kine, a dokaz za to je činija nudli pronađena oko tri metra ispod tla. Houjuan Lu s Instituta za geologiju i geofiziku Kineske akademije nauka rekao je da su ovo najstarije nudle pronađene na Zemlji.
jaje-jaja.jpg
Profimedia 


Zaista je moguće ispržiti jaje na pločniku.

Ukoliko temperatura dostigne 70 stepeni Celzijusovih, možemo ispržiti jaje, ali je eksperiment Roberta Voka, čije je detalje objavio u knjizi "Šta je Ajnštajn rekao svom kuvaru: Objašnjena nauka kuhinje", pokazao da to zavisi od sastava asfalta.
zacin-biber-med.jpg
Profimedia 


Med je večan.

Nedostatak vode, kiselost i prisustvo vodonik-peroksida čine da med bude namirnica koja nema rok trajanja. Tako je, recimo, med koji su arheolozi pronašli u drevnim egipatskim grobnicama i dalje jestiv!

Sa sajta National Geographic Srbija preporučujemo vam još:

Humor na sumerski, starogrčki i staroegipatski način: 10 najstarijih viceva na svetu

GENIJE NAD GENIJIMA: 9 stvari koje možda niste znali o Nikoli Tesli

TAČKE UPOZORENjA: Koje su najzagađenije reke u Srbiji?

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: U kojim gradovima je hrana najukusnija?

NE MOŽEMO NI DA ZAMISLIMO OVAKAV SVET: Hoće li ova hrana uskoro nestati?