Brok Braun (19) iz Mičigena ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najviši tinejdžer na svetu. Trenutno je visok 2,33 metra i još će rasti.

Ukoliko Brok nastavi da raste 15,2 centimetra godišnje mogao bi uskoro da prestigne najvišeg čoveka na svetu Sultana Kosena koji trenutno ima 2,48 metara.

brok-braun.jpg
Profimedia 
foto Profimedia

Kada je imao 5 godina Broku je dijagnostikovan Sotosov sindrom, poznatiji kao cerebralni gigantizam. Reč je o retkom genetskom poremećaju koji karakteriše iznadprosečna porođajna težina i visina, brzi rast tokom prvih godina života, velike šake i stopala, visoko čelo, strabizam i blagi zastoj u mentalnom, motornom i socijalnom razvoju. Učestalost oboljenja je 1 naprema 15.000 novorođenih.
brok-braun.jpg
Profimedia 
foto Profimedia

Lekari su Brokovoj majci rekli da njen sin verovatno neće preživeti tinejdžersko doba, no on je pobedio crne prognoze.
Osim gigantizma, mladić ima poteškoća u učenju, srčanu manu, ADHD, iskrivljenu kičmu i spinalnu stenozu (suženje kičmene moždine). Takođe, rođen je sa samo jednim bubregom pa ne može da uzima analgetike uprkos velikim bolovima u kičmi.
brok-braun.jpg
Profimedia 
foto Profimedia

"U leđima osećam oštru bol kao da me neko propada iglom. Teško je. Kad bi bar lekari mogli nešto učiniti da mi pomognu", govori očajni Brok.
Iako rešenje za taj problem ne postoji, lekari sada veruju kako će Brok ipak doživeti normalnu životnu dob.

Neobično visok rast podrazumeva i visoke troškove života. Svu odeću i obuću Broc mora da pravi po meri, a to naravno i košta daleko više. Takođe, ima posebno izrađen krevet i stolicu koji su koštali oko 1.000 dolara.
brok-braun.jpg
Profimedia 
foto Profimedia

(Daily Mail)