Jedna kruška srednje veličine sadrži 96 kalorija

O dobrobitima kruške zna se od pamtiveka. Ako spadate u grupu onih koji paze na zdravlje i vode računa o vitkoj liniji, ovo voće je idealno za vas.

Jedna kruška srednje veličine sadrži 96 kalorija. Veoma je korisna za probavu jer u svom sastavu ima oko 5,1 g vlakana, koja pomažu u sprečavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola i vitke linije.

Ova voćka pravi je izvor vitamina C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje korisna informacija je da kruške sadrže folnu kiselinu. Preporučuju se i kao idealna namirnica za male bebe.

Od minerala koje sadrže tu su kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za naš imunitet.
kruska-sok-od-kruske.jpg
Foto: Shutterstock


Smatraju se i hipoalergenskim voćem, što znači da ih osobe koje su osetljive na hranu mogu jesti bez straha od štetnih efekata.

Jedenje tri ili više krušaka dnevno može da smanji rizik od makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

Kvercetin je još jedan antioksidans koji se nalazi u kori ovog voća, a pomaže u sprečavanju raka i oštećenja arterija koje uzrokuje srčane tegobe. Takođe, nedavna studija je utvrdila da konzumacija krušaka može da pomogne i u sprečavanju Alchajmerove bolesti, a preporučljivo ih je jesti i kod umora, vrtoglavice, lupanja srca, gubitka apetita i pada imuniteta. Kuvana i pečena kruška se koristi za lečenje bronhitisa, a antioksidans glutation koji se nalazi u njima pozitivno deluje na snižavanje pritiska, a umanjuje i rizik od pojave moždanog udara.