Badnji dan predstavlja poslednji dan četrdesetodnevnog božićnog posta.

Prema tradiciji, danas se seče i pali badnjak - mlado hrastovo ili cerovo drvo koje, prema crkvenom verovanju, simbolizuje ono drvo koje je Josif založio u pećini kada se rodio Hrist.

Bonus video

EVO KAKO DA PROSLAVITE NAJRADOSNIJI DAN: Srpski običaji za Badnji dan

(RECEPT) EVO KAKO DA SPREMITE NAJBOLJU ČESNICU: Ovako su NAŠE BAKE mesile testo u zoru!

Na trpezama se i sada obično mogu naći riba i druga posna jela, ali i med, suvo voće, orasi i jabuke. Prema crkvenom kalendaru, Badnji dan je poslednji dan božićnog posta kada bi trebalo jesti hranu spremljenu na vodi.

Stara verovanja kažu da večera treba da protekne u tišini i molitvi, a svi koji su se u toku godine svađali, na današnji dan bi trebalo da se pomire.

Bonus video

OTAC JOVAN ZA KURIR: Ovako Srbi praznuju Badnji dan i Božić