Ovaj začin, poznat po specifičnom ukusu i narandžastoj boji koju daje hrani, koristi se i u tradicionalnoj medicini, piše National Geographic Srbija.

U pitanju je šafran, veoma skup začin koji se proizvodi u istočnom Iranu. Naime, blizu 90 odsto snabdevanja šafranom u svetu potiče iz Irana.

S obzirom da je najveći proizvođač šafrana na svetu, Iran proizvede 360 tona suvog šafrana godišnje. Da bi se dobio jedan kilogram sušenog šafrana potrebno je 100 kilograma cveća odnosno 170.000 cvetova.Šafran nastaje iz cveta krokusa koje buja pod suvom klimom u regionu. Cvet cveta jedino u periodu od nedelju dana svake godine.

Poznavanje intrigantnog uzgoja šafrana se u Iranu prenosi s generacije na generaciju. Osim u kuvanju, šafran se takođe koristi u tradicionalnoj medicini u lečenju kardiovaskularnih bolesti i mogućoj prevenciji karcinoma.


SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO JOŠ:

7 stvari koje možda niste znali o Njujorku

Neobičan plan istraživača koji će možda spasiti glečer u Švajcarskoj

Nakon dve godine u drvenoj kutiji, mali orangutan je konačno na slobodi (VIDEO)